Linkovi

Studija o Sinofarmu: Antitela opadaju pet meseci posle revakcine, treća doza ih vraća


Bočice sa Sinofarm vakcinom

Treća doza kineske Sinofarm vakcine protiv koronavirusa povećava nivo antitela koja opadaju nekoliko meseci posle primanja druge doze, pokazalo je istraživanje sprovedeno u Kini.

Studija, koju još treba da potvrde i drugi naučnici, objavljena je u trenutku kada se u Kini daje treća doza vakcine rizičnim grupama populacije, iz straha da zaštita slabi protokom vremena.

Osim u Kini, Sinofarm je najzastupljenija vakcina u UAE i Kambodži.

Kinesku vakcinu Sinofarm primio je i najveći broj građana Srbije. Vlasti u Beogradu naručile su milione doza kineskog proizvođača, a nedavno je položen i kamen temeljac za izgradnju fabrike Sinofarm vakcina u Srbiji.

Nivo antitela pet meseci posle revakcinacije Sinofarmom opada za 70 odsto u odnosu nivo koji se dostigne četiri nedelje posle druge doze vakcine, pokazalo je istraživanje u kome su učestvovali zdravstveni radnici.

Ali, nedelju dana posle treće doze, koncentracija antitela ponovo raste.

Rezultati istraživanja ne pokazuju, međutim, kako treća doza deluje na različite sojeve virusa.

I druge vakcine protiv kovida 19 slabe protokom vremena, pa su njihovi proizvođači predložili da se da treća doza. Međutim, neki naučnici kažu da je potrebno više podataka da bi se znalo da li je treća doza potrebna ili ne.

Posle treće doze Sinofarm vakcine popravlja se i ćelijski odgovor na virus, navodi se u istraživanju i dodaje da je ćeljski odgovor i najvažniji za dugoročnu zaštitu od virusa.

XS
SM
MD
LG