Linkovi

Bajden dobio treću dozu Fajzerove vakcine


Predsednik Bajden dobija treću dozu vakcine protiv Kovida-19, 27. septembra 2021.
Predsednik Bajden dobija treću dozu vakcine protiv Kovida-19, 27. septembra 2021.

Američki predsednik Džo Bajden dobio je dodatnu, treću dozu vakcine protiv Kovida-19, u nadi da će time pružiti snažan primer Amerikancima o potrebi da se dobije buster doza, iako milioni građana još nisu primili ni prvu vakcinu.

Tokom vakcinacije, Bajden je odbacio kritike da SAD treba da distribuiraju više vakcina širom sveta, pre nego što dozvole treću dozu kod kuće.

"Uradićemo svoj deo posla", poručio je.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) prošle nedelje su podržali davanje dodatne doze Fajzer-Bajontek vakcine za Amerikance starije od 65 godina, odrasle osoba sa određenim zdravstvenim problemima i odrasle koji su izloženi virusu na svom radnom mestu.

78-godišnji predsednik izjavio je da će njegova supruga Džil takođe uskoro dobiti buster dozu.

Istog dana, dodatnu vakcinu je dobio i lider republikanaca u Senatu, Mič Mekonel, rekavši da je to bila "laka odluka", i dodao je da je preživeo dečiju paralizu pre nego što su vakcine iskorenile tu bolesti, i da je, celog života, zagovornik vakcinacije.

Dok naučnici imaju podeljena mišljenja o potrebi za busterima, imajući u vidu da toliko ljudi u SAD i drugim zemljama i dalje nije vakcinisano, Bajden je u avgustu objavio inicijativu o dodatnoj vakcinaciji u pokušaju da se ojača zaštita od veoma zarazne, delta varijante virusa.

Za treću dozu se trenutno kvalifikuju samo oni koji su svoju poslednju dozu Fajzerove vakcine dobili pre najmanje šests meseci, kažu američki regulatori. Federalna uprava za hranu i lekove još nije razmotrila zahtev kompanije Moderna da se odbori njena buster doza a Džonson i Džonson se još nije prijavio za dozvolu.

Američki zvaničnici kažu da je u toku "pandemija nevakcinisanih. Državni, lokalni i federalni zvaničnici kao i privatni poslodavci pokušavaju da zaustave širenje uvođenjem obavezne vakcinacije, ili obaveze učestalih testiranja.

Eksperti nastavljaju da se zalažu za vakcine dok velika regionalna žarišta virusa širom zemlje nastavljaju da opterećuju zdravstveni sistem. Medicinske sestre i lekari su iscrpljeni zbog brojnih pacijenata a situaciju otežavaju i neki članovi zdravstvenog osoblja koji odbijaju da se vakcinišu.

XS
SM
MD
LG