Linkovi

Delavi: Povratak u kosovske institucije u interesu građana srpske nacionalnosti


Arhiva - bivši američki ambasador na Kosovu Greg Delavi (Foto: Radio Slobodna Evropa)
Arhiva - bivši američki ambasador na Kosovu Greg Delavi (Foto: Radio Slobodna Evropa)

Bivši američki ambasador u Prištini Greg Delavi smatra da suština napetosti između Kosova i Srbije nisu registarske tablice već, kako je rekao, odbijanje vlasti Srbije da priznaju nezavisnost i suverenitet Kosova gotovo 25 godina nakon rata.

Vučić: Odluka Srba da napuste kosovske institucije - istorijska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će do smirivanja situacije na Kosovu doći ukoliko, kako je rekao, Amerikaci budu fer i korektni – i da vojna misija NATO-a na Kosovu sa misijom Evropske unije obavljaju policijske poslove na severu Kosova.

Vučić, koji je nakon odluke Srba sa severa Kosova suspenduju učešće u kosovskim institucijama u nedelju gostovao na televiziji Pink – poznatoj po bliskim vezama sa aktuelnim režimom u Srbiji, rekao da bi ukoliko Albanci počnu da obavljaju poslove na upražnjenim mestima – to, kako je ocenio, vodilo u katastrofu, preneo je Fonet.

Ja sam svaki put molio Srbe sa Kosova da ne napuštaju institucije, bar 20 puta ih sprečavao u tome, i oni su mi verovali. Svakako je reč o velikim političkim, gotovo tektonskim promenama. Odluka Srba da napuste institucije Kosova je istorijska. Priče da su oni to uradili po naređenju Beograda su besmislene i oni koji to govore ne žele da sagledaju šta Srbi žele i sa kakvim problemima se suočavaju”, rekao je predsednik Srbije.

Ustvrdio je da za Srbe na Kosovu nema, kako je rekao, koraka B.

"Ali je sigurno da Srbi na severu Kosova neće ostati bez podrške Srbije, šta god da se desi. Stanje na Kosovu je kao devedesetih godina, jer će naši ljudi da bojkotuju njihove institucije, a Srbija godinama upozorava Evropsku uniju na to”, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je u emisiji izneo i tvrdnje da je u noći između 29. i 30. juna sprečio, kako ga je označio nezapamćeno krvoproliće na severu Kosova, jer su Srbi podigli barikade, a pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije dobili nalog da ih sruše.

Tada je podsetimo trebalo da počne primena odluke kosovskih vlasti o preregistraciji vozila sa registarskim tablicama izdatim u Srbiji - ali je na preporuku EU i SAD odložena za mesec dana.

Odgovarajući na pitanja Glasa Amerike – penzionisani američki diplomata rekao je da je u interesu građana srpske nacionalnosti da se njihovi predstavnici vrate u institucije vlasti Kosova.

Zvaničnike srpske manjine kontroliše Vlada Srbije, kao i njihovo učešće u kosovskim institucijama - kako bi se suprotstavila vladi Kosova”, smatra Delavi.

Penzionisani diplomata, koji je na Kosovu službovao od polovine 2015. do sredine 2018, tako objašnjava okolnosti u kojima su politički predstavnici Srba sa severa Kosova - iz redova Srpske liste, odlučili da suspenduju učešće u institucijama kosovskih vlasti, parlamentu, policiji, pravosuđu.

Slične tvrdnje, koje su se već začule u javnosti, negirao je u nedelju predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Inače, odluku o napuštanju kosovskih institucija, između ostalog, politički predstavnici Srba sa severa Kosova iz redova Srpske liste, obrazložili su nastojanjima da se poštuje međunarodno javno pravo - i odbrani postignuto u Briselskom dijalogu Kosova i Srbije.

Inače, Srpska lista, politička je stranka dela Srba sa severa Kosova, blisko povezana sa vladajućom Srpskom naprednom strankom predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Napetosti ne doprinose napretku u dijalogu”

Sjedinjene Države i Evropska unija pozivaju na smirivanje napetosti, tražeći da se srpski predstavnici vrate u kosovske institucije i da Kosovo poštuje obaveze koje je preuzelo – uključujući i osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Napetosti ne doprinose napretku u dijalogu”, nadovezuje se ambasador Delavi – podsećajući na glavne izazove aktuelne u međunarodnim okvirima.

Ruska neopravdana invazija na Ukrajinu podigla je napetosti širom Evrope. Na vladama Srbije i Kosova je da rade na smanjenju, a ne pojačavanju tenzije. Građani Zapadnog Balkana, na Kosovu i u Srbiji, zaslužuju evropsku budućnost. Mogu je dostići isključivo ako rukovodstva obe države kao cilj postave mir, politički i ekonomski razvoj”, smatra Delavi.

Inicijativu dela međunarodne zajednice, Evropske unije, Sjedinjenih Država i zemalja Kvinte, da se proces preregistracije odloži na deset meseci, što Vlada Kosova nije uvažila, Delavi vidi kao ostvarivu – ukoliko bi joj prethodio dogovor koji bi primenile obe strane, Srbija i Kosovo.

Uprkos tome što, kao i najveći deo međunarodne zajednice, nije upoznat sa detaljima takozvanog francusko-nemačkog sporazuma o dijalogu Kosova i Srbije – Delavi podvlači da ima poverenja u inicijatore.

Verujem u sposobnost i motivaciju francuske i nemačke vlade da osmisle kreativnu inicijativu za rešavanje jedne od najznačajnijih prepreka koje stoje na putu istinskog mira u jugoistočnoj Evropi”, zaključuje za Glas Amerike ambasador Greg Delavi.

Odnosi Srbije i Kosova, koji više od decenije pregovaraju o normalizaciji odnosa, dodatno su narušeni od kada je počela fazna primena odluke kosovskih vlasti o preregistraciji vozila građana srpske zajednice čije su tablice izdate u Srbiji.

Od početka novembra i izdavanja prvih opomena vlasnicima tih vozila iz kosovskih institucija povukli su se ministri Vlade Kosova, skupštinski poslanici, nosioci lokalnih vlasti, sudije i više od 500 policajaca koji su službovali u okviru kosovskih snaga reda.

Posrednica u dijalogu Evropska unija i njen saveznik Sjedinjene Države ukazuju da, prema odredbama Briselskog sporazuma, Kosovo ima pravo na primenu odluke preregistraciji. Ta odluka, međutim, nailazi na žustro protivljenje i nezadovoljstvo zvaničnog Beograda i dela srpske zajednice na Kosovu.

XS
SM
MD
LG