Linkovi

Stano: Tenzije između Kosova i Srbije mogu imati posledice po region


Portparol Evropske unije Peter Stano (Foto: European Commission)
Portparol Evropske unije Peter Stano (Foto: European Commission)

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je da je u slučaju Kosova i Srbije prioritet smanjivanje napetosti na terenu jer bi u suprotnom, kako je rekao, to moglo imati posledice – ne samo po Beograd i Prištinu nego i region.

"Svaki put kada postoji lokalna nestabilnost, ona se izvozi u širi region. Ako imamo još jednu žarišnu tačku na evropskom tlu - između Kosova i Srbije - niko ne može da spreči incidente. To je nešto što ni Evropa, ni Kosovo i Srbija niti region mogu sebi da priušte”, izjavio je na konferenciji za medije u Briselu Peter Stano.

Portparol EU ponovio je da napetosti između dve strane umanjuju postignuća u dijaloga i pozvao ih da preuzmu odgovornost i pronađu rešenje.

"EU pokušava da doprinese Kosovu i Srbiji da pronađu rešenje i uključe se u ozbiljan razgovor, jer je to jedini put koji partnere vodi ka evropskoj perspektivi”, poručio je on.

Stano je istakao i da kosovske vlasti treba odmah da preduzmu korake ka formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom.

To je obaveza, a kontinuirani neuspeh podriva ne samo princip vladavine prava već i šteti ugledu i kredibilitetu Kosova”, poručio je portparol Evropske unije.

Podsetimo, politički predstavnici srpske zajednice na severu Kosova iz redova Srpske liste, suspendovali su učešće u kosovskoj Vladi, parlamentu, lokalnim samoupravama, policiji, sudstvu i drugim institucijama - sve dok Vlada Kosova ne prekine primenu odluke o preregistraciji vozila koja nose registarske tablice izdate u Srbiji.

XS
SM
MD
LG