Linkovi

Srbi od jutros napuštaju institucije na severu Kosova


Severna Mitrovica (Foto: VOA)
Severna Mitrovica (Foto: VOA)

Službenici Kosovske policije iz srpske zajednice u severnom delu Kosovske Mitrovice rano jutros počeli su sa razduživanjem svoje opreme pošto je u subotu doneta odluka o napuštanju kosovskih institucija, javlja FoNet pozivajući se na portal KoSSev.

Politički predstavnici Srba sa Kosova, članovi vlade i skupštine, ali i zaposleni u drugim kosovskim institucijama, odlučili su da daju ostavke. Prethodno je kosovska vlada rešila da počne da primenjuje zakon o preregistraciji vozila sa srpskim registarskim oznakama. Rečeno je da će do 21. novembra vozačima koji ne preregistruju automobile na tablice Republike Kosovo (RKS) biti uručivane opomene, a potom će krenuti i novčane kazne.

Kako javlja FoNet, na ulicama na severu Kosova od jutros nema policije ni patrola, a policajci su na razduženje u stanicu u Mitrovici dolazili su u manjim grupama ili pojedinačno.

Sudije, tužioci i pomoćno osoblje napustili su su jutros oko 10 časova zgradu Suda koja je preko puta policijske stanice, navodi se.

Sudija Apelacionog suda i član Sudskog saveta Kosova iz srpske zajednice, Nikola Kabašić, potvrdio je da je jutros u Sudu realizovano ono što je pre dva dana najavljeno.

„Danas su sudije koje nisu stigle juče da pošalju svoju ostavku Sudskom Savetu Kosova to učinile zvaničnim mejlovima“, rekao je Kabašić.

Nakon odluke policijskih službenika srpske nacionalnosti u Severnoj Mitrovici o napuštanju službe Kosovska policija u Prištini saopštila da su policajci iz srpske zajednice „podneli ostavke“, ali i navela da imaju kapacitet da upravljaju situacijom.

Grupno razduživanje uniformi usledilo je dan pošto su politički i institucionalni predstavnici Srba sa Severa Kosova odlučili da napuste sve kosovske institucije.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je, obrazlažući odluku u subotu, rekao da je takav čin pokušaj da se "odbrani do sada postignuto u dijalogu".

"Briselski sporazum i svi ostali postignuti u dijalogu. Zbog toga smo odlučili da napustimo sve političke institucije. Dakle, Skupštinu, Vladu i četiri opštine na severu Kosova., ali i da prekinemo učešće i rad Srba u organima pravosuđa i policije na severu Kosova i svog administrativnog osoblja u četiri opštine na severu Kosova", rekao je on.

Rakić je naveo da odluka o suspenziji i napuštanju institucija ostaju na snazi sve do trenutka dok Priština ne počne da poštuje međunarodno javno pravo i sporazume dogovorene u Briselu.

To konkretno znači – dok ne povuče jednostrane i protivrpravne odluke o preregistraciji tablica, dok ne formira Zajednicu srpskih opština u skladu sa prvim sporazumom i svim drugim sporazumima koji su u vezi sa ovim pitanjem zaključeni u okviru dijaloga, a na osnovama rada Upravljačkog tima za izradu nacrta statuta Zajednice srpskih opština. I da budem jasan mi Srbi sa KiM ne pretimo nikome, već se trudimo da sačuvamo mir i stabilnost, kao i svoje pravo na dostojanstven miran ostanak i opstanak na svojim ognjištima. Zato zahtevamo da Priština odmah počne da poštuje međunarodno pravo i sve sporazume koji su u dijalogu zaključeni između Beograda i Prištine, a koje je garantovala i sama Evropska unija”, naveo je Rakić.

XS
SM
MD
LG