Linkovi

Sjedinjene Države od Kosova zatražile produženje roka za preregistraciju vozila


Sedište američkog Stejt departmenta (Foto: AP/J. Scott Applewhite)
Sedište američkog Stejt departmenta (Foto: AP/J. Scott Applewhite)

Sjedinjene Države su zatražile od Kosova da produži rok za zamenu registarskih tablica.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs ponovio je da Kosovo ima pravo na primenu režima zamene registarskih tablica izdatih u Srbiji - u skladu sa Briselskim sporazumom.

"Produženje roka je u interesu ostvarivanja napretka u dijalogu kojim posreduje Evropska unija o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije. Sjedinjene Države su zabrinute i razočarane zbog toga što je Kosovo odbacilo zahteve međunarodnih partnera da to učini", istakao je Prajs.

U saopštenju je ukazano da bi Kosovo i Srbija, kako je navedeno, trebalo hitno i flesibilno trebalo da rade na postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa zasnovanog na uzajamnom priznanju.

"Važno je da se obe strane uzdrže od zapaljive retorike i sprovedu konkretne aktivnosti i prikažu posvećenost i konstruktivnost u saradnji kako bi se obezbedila stabilna i uspešna budućnost za region", zaključeno je u saopštenju portparola Stejt departmenta Neda Prajsa.

Američki Sekretarijat za spoljne poslove oglasio se u danu održavanja sednice kosovske Vlade čiji epilog ukazuje da nisu usvojene preporuke SAD-a, Evropske unije i zemalja Kvinte da rok za preregistraciju, koji ističe 31. oktobra, bude produžen za deset meseci.

Umesto toga, premijer Kosova Aljbin Kurti predstavio je plan preregistracije koji će se, kako je objasnio, sprovoditi u tri faze.

Kako javlja Radio Slobodna Evropa, vlasnicima vozila na Kosovu sa registarskim tablicama izdatim u Srbiji koji ih nisu zamenili, od 1. do 21. novembra će biti izdavana upozorenja.

Potom će se od 21. januara 2023. izricati kazne, a nakon tog perioda će se na još dva meseca izdavati probne tablice.

Kosovski premijer istakao je da se od 21. aprila 2023. neće dozvoliti kretanje vozila sa drugim tablicama osim sa oznakom Republike Kosovo.

Od oko 10.000 automobila, koliko ih sa tablicama izdatim u Srbiji ima na Kosovu, do sada ih je dvadesetak preregistrovano.

Primena odluke kosovskih vlasti o preregistraciji, već jednom odlagana na preporuku SAD i Evropske unije, usled tenzija koje su izbile između Kosova i Srbije krajem jula 2022 - nakon njene kratkotrajne primene.

I sada izaziva žestoko protivljenje zvaničnog Beograda i političkih struktura na severu Kosova, odnosno Srpske liste, koja se nalazi pod kontrolom vladajuće Srpske napredne stranke.

"Izricanje prve novčane kazne Srbima koji poseduju legalne i legitimne registarske oznake koje izdaju organi Republike Srbije biće povod za žestok odgovor i otpor srpskog naroda jer smo svesni pravih namera vlastodržaca iz Prištine", saopštila je Srpska lista (SL).

Prethodni pokušaj primene odluke kosovskih vlasti o preregistraciji propratile su tenzije oličene u blokadi graničnih prelaza između Kosova i Srbije, kao i saobraćajnica na području severa Kosova - koje su postavili nezadovoljni građani srpske nacionalnosti.

XS
SM
MD
LG