Linkovi

Vlada Srbije zasedala o Kosovu, Srbija nastavlja "odgovornu politiku mira"; Vučić sa ambasadorima Kine i Rusije


Sednica Vlade Srbije o Kosovu, 5. novembra 2022. (Foto: Instagram/@buducnostsrbijeav)
Sednica Vlade Srbije o Kosovu, 5. novembra 2022. (Foto: Instagram/@buducnostsrbijeav)

Sednica Vlade Srbije, održana zbog situacije oko Kosova, završena je nešto pre 11 sati. Predsednik Aleksandar Vučić, koji je sednici prisustvovao na poziv premijerke Ane Brnabić, napisao je posle održane sednice na svom Instagam profilu da Srbija ne odustaje od "odgovorne politike mira i stabilnosti".

Vučić se takođe zahvalio što je dobio priliku da Vladu obavesti o "situaciji u kojoj se Srbija nalazi".

Kako je preneo RTS, Vučić je na sednici podneo izveštaj o svojim razgovorima sa predstavnicima Srba sa Kosova, a posle sednice otišao je na sastanak sa ambasadorkom Kine u Srbiji Čen Bo.

Čen je istakla da Kina podržava legitimne zahteve srpske strane koji se tiču bezbednosti njenih građana na Kosovu i da Priština što pre mora da pristupi formiranju Zajednice srpskih opština, saopšteno je iz Vučićevog kabineta.

Ona je istakla da je stav Kine u vezi sa Kosovom - dosledan. Prema njenim rečima, kako je preneto, Kina veoma ceni napore Srbije i Vučića ka traženju mirnog rešenja u dijalogu i pregovorima.

"Podržavamo legitimne zahteve srpske strane, koji se tiču bezbednosti njenih građana na Kosovu i Metohiji, kao i napore da se dogovor uspostavi u okviru Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija", navela je Čen Bo.

Telefonski razgovor Hila i Vučića

Američki ambasaador u Beogradu Kristofer Hil razgovarao je telefonom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, saopšteno je iz njegovog kabineta.

U saopštenju je ukazano da je Vučić Hilu preneo da su, kako je navedeno, Srbi sa severa Kosova užasnuti smenom direktora Regionalne direkcije policije za region Sever Nenada Đurića i svim pitanjima u vezi sa registarskim tablicama.

"Istakao da je Srbija posvećena poštovanju međunarodnog javnog prava i svih potpisanih sporazuma, ali da su Srbi na Kosovu šokirani po stoti put ponovljenim izjavama da za njih međunarodno pravo, Briselski sporazum i Zajednica srpskih opština ne postoje", saopšteno je iz kabineta predsednika Srbije.

Ambasador Hil je zahtevao od predsednika Vučića da se Srbija ponaša odgovorno, ozbiljno i da ni na koji način ne učestvuje u ugrožavanju regionalnog mira i stabilnosti, izvestila je agencija Fonet.

Kina se protivi jednostranim akcijama koje doprinose eskalaciji i narušavanju stabilnosti, rekla je Čen, dodajući da Priština što pre mora da pristupi formiranju Zajednice srpskih opština, kao što je to dogovoreno u okviru Briselskog sporazuma.

U saopštenju se navodi da je Vučić obavestio Čen Bo o najnovijim dešavanjima na Kosovu i poziciji u kojoj se Srbija nalazi, istakavši da Srbija, uprkos svim izazovima, nastavlja da vodi odgovornu politiku mira i stabilnosti, te ostaje posvećena poštovanju međunarodnog prava i punoj primeni do sada postignutih sporazuma. Vučić je zahvalio ambasadorki Kine na podršci i poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije. navedeno je u saopštenju.

"Uprkos svim izazovima, Srbija nastavlja da vodi odgovornu politiku mira i stabilnosti, ostaje posvećena poštovanju međunarodnog prava i punoj primeni do sada postignutih sporazuma", napisao je Vučić na Instagramu nakon sastanka.

Posle sastanka sa ambasadorkom Kine, Vučić je održao sasanak i sa ambasadorom Rusije u Beogradu Aleksandrom Bocan-Harčenkom. Vučić je informisao Bocan-Harčenka o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i pritiscima sa kojima se Srbi i Srbija suočavaju, saopštio je na Instagramu posle sastanka.

"Ponovio sam našu zahvalnost na principijelnom stavu i podršci Ruske Federacije suverenitetu i teritorijalnom integritetu naše zemlje", napisao je Vučić.

Sastanku je prisustvovao i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Sastanak sa Lajčakom trajao skoro pet sati

Današnjoj sednici vlade prethodio je sastanak Aleksandra Vučića sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom.

Lajčak napisao je u subotu napisao na Tviteru da je razgovor sa Vučićem bio težak i dugačak, ali fer.

Računam na odgovorno ponašanje svih kako bi se sačuvali stabilnost i bezbednost. Nasilje mora biti izbegnuto, napisao je Lajčak.

Lajčak je dodao da je dogovoreno da svi sporazumi postignuti tokom Briselskog dijaloga moraju da budu u potpunosti primenjeni.

Kako je preneo FoNet, razgovor Vučića i Lajčaka trajao je nepunih pet sati, a saopštenje sa sastanka je izostalo.

Vučiću i Lajčaku se u vili "Bokeljka" ubrzo po početku razgovora pridružio i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Mediji su naveli da je diskutovano o francusko-nemačkoj inicijativi za normalizaciju odnosa, na koju su, kako je iz Brisela potvrđeno, Beograd i Priština dostavili komentare.

XS
SM
MD
LG