Linkovi

SAD razočarane odlukom Prištine, EU poziva na izbegavanje tenzija


ARHIVA: Vozač stavlja stiker na registarske tablice na graničnom prelazu Merdare na Kosovu, 4. oktobra 2021.
ARHIVA: Vozač stavlja stiker na registarske tablice na graničnom prelazu Merdare na Kosovu, 4. oktobra 2021.

Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da je razočaran i zabrinut zbog odluke premijera Kosova Aljbina Kurtija da uprkos pozivima SAD, Evropske unije i Kvinte ne produži rok za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama.

"Vlada SAD je, zajedno sa svojim međunarodnim partnerima, u više navrata tražila od Vlade Kosova da produži period implementacije preregistracije vozila. Razočarani smo i zabrinuti zbog odbijanja Vlade Kosova da prihvati zahteve i savete svojih najbližih međunarodnih partnera po ovom pitanju", rekao je Hil za dnevnik Blic.

Kurti: Neće biti odlaganja roka za preregistraciju

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da neće biti odlaganja roka za registarske tablice.

Kurti je, prenosi portal KoSSev, ponovio da se ne radi o merama protiv Srba već, kako je rekao, za Srbe.

Ukazao je da je povodom tog pitanja u kontaktu sa misijom KFOR-a na Kosovu, američkim ambasadorom i Stejt departmentom, ukazavši da cilj vlade koju predvodi nije da, kako je rekao, iznenadi saveznike.

"Čak i kada nam partneri daju sugestije, mi ih shvatamo ozbiljno i tretiramo ih sa pažnjom. Nikada ne želimo da iznenadimo naše saveznike i prijatelje, već kriminalce. Kosovske lične karte ima 135.000 građana Srbije, tako da se ni u ovom slučaju ne radi o celoj zajednici, već o manjini koja će učiniti dobro ako promeni tablice", rekao je Kurti

Podsetio je da je kosovska vlada već jednom odlagala primenu odluke za preregistraciju.

"Umesto 30. septembra, poslednji datum je 31. oktobar, do kada će svi građani Kosova koji imaju vozila sa zastarelim tablicama moći da ih promene u legitimne registarske tablice. Pozivam sve građane da automobile sa tim tablicama promene u legitimne. Ogromna većina Srba na Kosovu promenila je registarske tablice", ukazao je Kurti.

Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je 21. oktobra da je u periodu od 1. septembra 15 vozila preregistrovano na kosovske tablice.

Istaknuto je da postoji odlučnost da se taj process okonča do 31. oktobra. U saopštenju je precizirano da posle tog datuma vozila sa nelegalnim tablicama neće moći da saobraćaju na teritoriji Kosova.

Premijer Kosova Aljbin Kurti u sredu je izjavio da neće biti produženja roka za zamenu registarskih tablica uprkos zahtevima SAD i EU da se proces odloži za deset meseci. Rok za zamenu srpskih tablica u kosovske ističe 31. oktobra.

Ambasador Hil dodao je da pozdravlja nastavak dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Brisela i pozvao obe strane da nastave sa učešćem u tom dijalogu.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar prethodno je takođe pozvao prištinske vlasti da produže rok.

U razgovoru za albanski servis Glasa Amerike, Eskobar je takođe izjavio da SAD u potpunosti podržavaju francusko-nemačku inicijativu za dijalog Beograda i Prištine, i najavio da bi javnost uskoro mogla da bude upoznata sa tim predlogom. ​

EU: Odluka legitimna, izbeći jačanje tenzija i nasilje

Za to vreme, govoreći o procesu preregistracije vozila na Kosovu za televiziju N1, portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je da je "od izuzetne važnosti da se spreče bilo kakvi potezi koji bi doveli do jačanja tenzija".

On je dodao da je za EU odluka Kosova o preregistraciji registarskih tablica - legitimna. "Međutim, prema Sporazumima o slobodi kretanja u dijalogu iz 2011. i 2016. godine važno je da se za implementaciju ovog plana da dovoljno vremena, te da se on priprema i sprovodi u bliskoj konsultaciji sa pogođenim građanima, i u skladu sa evropskom praksom", pojasnio je Stano za N1.

Vučić: Srbija šalje odgovor na plan u roku od 24 sata

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost u četvrtak pripremljen odgovor na francusko-nemački plan za Kosovo, koje su podržale SAD, i dodao da će taj odgovor biti poslat u roku od 24 sata. Vučić je dodao da se insistiranjem Prištine na preregistraciji tablica vozila ugrožavaju mir i stabilnost, prenosi agencija FoNet.

Vučić je rekao da je Beograd spreman na razgovore i nastavak pregovora ali da ima stvari koje ne može da prihvati.

Predsednik Srbije, koji se sastao sa predstavnicima kosovskih Srba, rekao je da je od njih zatraženo da "ne provociraju nikoga, ne nasedaju na provokacije i da sve što rade čine na miran i demokratski način."

Vučić je posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost takođe izjavio da je Kvinta usaglasila stav da je kosovska akcija o preregistraciji registarskih tablica legitimna, ali da je problem u vremenu i metodama. Istakao je da je predstavnicima Kvinte saopštio da obmanjuju javnost, jer, dodao je, kosovska strana nema prava na ove poteze ni po jednom sporazumu. "Nisu nam dali šansu da nešto prihvatimo, bukvalno nikakvu. Da su nam dali bilo kakvu šansu, uhvatili bismo se za nešto...Ali, nema predaje", rekao je Vučić.

KFOR: Pažljivo pratimo situaciju

Komandant Kfora general-major Anđelo Ristučija razgovarao je sa liderom Srpske liste Goranom Rakićem i gradonačelnicima četiri opštine sa srpskom većinom o generalnonj situaciji i bezbednosnim aspektima na severu Kosova, prenosi FoNet.

Iz sedišta KFOR-a je saopšteno da je komandant Ristučija pružio uveravanja sagovornicima da KFOR pažljivo prati situaciju, posebno na severu Kosova, i "da su svakodnevno usredsređeni na primenu svog mandata, koji proizilazi iz rezolucije SB UN 1244, da očuvaju bezbednost i slobodu kretanja svima koji žive na Kosovu."

General Ristučija je pozvao sve strane da izbegavaju jednostrane akcije, da se uzdržavaju od bilo kakvog nasilja i da konstruktivno učestvuju u dijalogu, navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG