Linkovi

Lajčak na Kosovu: Pravi trenutak za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine


Izlaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak (levo) i premijer Kosova Aljbin Kurti (Foto: Twitter/@miroslavlajcak)
Izlaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak (levo) i premijer Kosova Aljbin Kurti (Foto: Twitter/@miroslavlajcak)

Specijalni predstavnik Evopske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je u Prištini da je sada pravi trenutak za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije. Lajčak je sa premijerom Kosova razgovarao o registarskim tablicama i sporazumu o energetici.

Lajčak je u četvrtak ujutro nenajavljeno došao na Kosovo gde se sastao sa premijerom Aljbinom Kurtijem i glavnim prištinskim pregovaračem u dijalogu sa Srbijom Besnikom Bisljimijem.

Posle sastanka, koji je trajao dva sata, medijima se ispred zgrade Vlade Kosova kratko obratio samo Lajčak.

“Mogu da kažem da je današnji sastanak Prištini deo moje regularne komunikacije sa premijerom i zamenikom premijera Bisljimijem. Imali smo dve teme na agendi. Prva je put ka normlizaciji odnosa i nastavak razgovora koji smo nedavno imali u Briselu, a nastavljeni su intervencijom predsednika Makrona i kancelara Šolca i uključivanjem sekretara Blinkena”.

Lajčak je sa kosovskim zvaničnicima razgovarao i o sporazumu o energetici i registarskim tablicama.

“Što se tiče pitanja registarskih oznaka, 31. oktobra ističe rok i veoma je važno za vas, za mene, za Evropsku uniju da znamo dalje planove i da se pobrinemo da situacija ne eskalira, jer to nije ni u čijem interesu. Što se pitanja energetike tiče, mi smo u procesu. Postoji rizik da Elektroserveru bude oduzeta licenca, što mi ne želimo da se desi. Zbog toga smo pozvali sve akcionare - KEDS i Elekstroserver, u ponedeljak u Brisel, gde smo ceo dan razgovarali o situaciji. Bilo mi je važno da zaključke rasprave donesem premijeru i razgovaramo o daljem putu”.

Lajčak je najavio da će u ponedeljak biti u Beogradu “sa istim ciljem i dnevnim redom”, rekavši da želi da “pronađe rešenje za pitanja koja su i dalje otvorena”.

Na pitanje novinara da li je sledeća godina odlučujuća kad je u pitanju konačni dogovor Beograda i Prištine Lajčak je rekao:

“Svaki dan je otvoren. Ja sam rekao nekoliko puta da imamo jedinstven politički kalendar. Naš fokus je na dijalogu i zaista želimo da vidimo da dijalog proizvodi normalizaciju odnosa. 2024. godine su izbori u SAD, a potom i u EU. Ne kažem da je sledeća godina odlučujuća, ali imamo dobru priliku pred izbore”, naveo je Lajčak..

Vlada Kosova saopštila je da je premijer Aljbin Kurti sa Miroslavom Lajčakom razgovarao o aktuelnim pitanjima, kao i neophodnosti sprovođenja energetskog sporazuma, koji kako se navodi u saopštenju Vlade, “na kraju dovodi do plaćanja struje u severnom delu Kosova”.

Kako se navodi u saopštenju, Kurti je ponovio da “Vlada Kosova ostaje privržena opštem okviru pravno obavezujućeg sporazuma, koji, navodi se, donosi punu normalizaciju, jer je zasnovan na međusobnom priznanju”.

XS
SM
MD
LG