Linkovi

Policajka iz Minesote osuđena na dve godine zatvora zbog ubistva crnca Dontea Rajta


Roditelji Dontea Rajta, Obri Rajt i Kejti Rajt, posle izricanja kazne policajki Kim Poter, 18. februara 2022. u Mineapolisu.
Roditelji Dontea Rajta, Obri Rajt i Kejti Rajt, posle izricanja kazne policajki Kim Poter, 18. februara 2022. u Mineapolisu.

Sudija iz Minesote osudila je bivšu policajku Kimberli Poter na dve godine zatvora zbog ubistva crnačkog vozača Dontea Rajta koga je zaustavila zbog saobraćajnog prekršaja. Poter je dobila znatno nižu kaznu od sedam godina koliko su tražili tužioci.

49-godišnja Poter je tvrdila je pucala iz pištolja uverena da je izvukla svoj tejzer, u trenutku dok se 20-godišnji Rajt opirao hapšenju. Policija ga je zaustavila u predgrađu Mineapolisa prošlog aprila zbog isteklih tablica na automobilu, da bi zatim ustanovili da je za njim raspisan nalog za hapšenje zbog nedozvoljenog posedovanja oružja. Policajka je proglašena krivom za ubistvo prvog i drugog stepena.

"Ovo je policajka koja je počinila tragičnu grešku", rekla je sudija Redžina Ču, koja se rasplakala dok je izricala bivšoj policajki kaznu od 24 meseca, od kojih će Poter dve trećine služiti u zatvoru a ostatak uslovno, pod nadzorom.

Ču je ocenila da je Poter morala da u deliću sekunde donese odluku za vreme "haotičnog i napetog" susreta sa Rajtom, te da su dokazi izneti na suđenju opravdali njenu nameru da upotrebi tejzer kako bi zaštitila drugog policajaca na licu mesta.

Međutim, rekla je da uslovna zatvorska kazna, koju su tražili advokati Poter, nije dovoljna imajući u vidu da je izgubljen jedan život.

"U ovom slučaju jedan mladić je ubijen pošto je policajka Poter bila nesmotrena", rekla je Ču, nazivajući taj slučaj najtužnijim u svojoj karijeri. "Neka odgovornost mora da postoji".

Posle pucnjave kod Bruklin centra više noći su održavani protesti zbog ubistva Rajta, a sve se događalo samo nekoliko kilometara severno od mesta gde se Dereku Šovinu, bivšem policajcu iz Mineapolisa, sudilo zbog ubistva Džordža Flojda, crnca zbog čije su smrti 2020. godine tokom hapšenja, izbile demonstracije širom Amerike i sveta, zbog rasizma i policijskih ubistava crnaca.

Ču je izjavila da postupci Kim Poter nisu bili slični ponašanju Šovina, koji je više od devet minuta klečao na Flojdovom vratu, i osuđen je na ubistvo. I Šovin i Poter su belci.

Donteova majka Kejti Rajt, koja je dovela u pitanje koliko je iskreno bilo kajanje policajke za vreme njenog uplakanog svedočenja na suđenju, i koja je zatražila od sudije da izrekne maksimalnu moguću kaznu, oštro je kritikovala presudu kao suviše blagu.

"Kim Poter je ubila mog sina i on je umro 11. aprila. Danas ga je pravosudni sistem ponovo ubio", rekla je Rajt reporterima ispred sudnice. "Suze bele žene su bile jače od pravde."

Bivša policajka Kim Poter za vreme izricanja presude 18. februara 2022 u Mineapolisu.
Bivša policajka Kim Poter za vreme izricanja presude 18. februara 2022 u Mineapolisu.

Tužilaštvo je tražilo zatvorsku kaznu od 86 meseci, ili sedam godina i dva meseca, u skladu sa državnim smernicama.

"Žao mi je što sam vas tako strašno povredila", rekla je Poter porodici pre izricanja presude. "Srce mi je slomljeno zbog svih vas."

Jedan od advokata Kim Poter je pozvao sudiju Ču da ima u vidu da se Donte Rajt opirao hapšenju i opisao ga je kao "agresora." Naglasio je da se Poter kaje zbog svog "nenamernog zločina." Njeni advokati su takođe naveli da nikada ranije nije optužena za krivično delo te da za 26 godina rada u policiji protiv nje nikada nije podneta žalba.

Poter i još jedan policajac su zaustavili Rajt zato što je osveživač za vazduh nepropisno visio sa njegovog retrovizora, a tablice su mu bile istekle. Onda su saznali da postoji nalog za njegovo hapšenje zbog posedovanja oružja i pokušali da ga uhapse. Rajt se opirao i otrgao od drugog policajca.

Poter je tada vikala "tejzer, tejzer, tejzer", i pucala u Rajta iz svog pištolja, pokazao je video snimak kamere koju je nosila na sebi. Svedočila je da se bojala za život trećeg policajca koji je ušao u automobil sa strane suvozača.

XS
SM
MD
LG