Linkovi

Advokat: Odluka u slučaju Brijane Tejlor primer sistemskog rasizma


Protest u Luivilu, u Kentakiju, 25. septembar 2020.
Protest u Luivilu, u Kentakiju, 25. septembar 2020.

Demonstranti su u petak veče ponovo izašli na ulice Luivila, u Kentakiju, u znak protesta zbog smrti Afroamerikanke Brijane Tejlor, zdravstvene radnice koju su beli policajci upucali tokom racije u martu.

Policija je saopštila da je uhapšeno oko 15 učesnika protesta zbog kršenje uredbe o policijskom času, koji je na snazi od 9 uveče po lokalnom vremenu.

Porodica Brijane Tejlor i njihov advokat Bendžamin Kramp prethodno su zatražili od glavnog državnog tužioca Kentakija Dejvida Kamerona da objavi snimak sa policijske kamere, policijska dokumenta i transkripte rasprave pred Velikom porotom koja je odlučila da ne podiže optužnice protiv policajaca za ubistvo Brijane.

Kramp je rekao da je odluka porote primer sistemskog rasizma u Americi.

"Odluka naglašava ono što sam ja celo vreme govorio", istakao je advokat Brijanine porodice.

Njena majka, Tamika Palmer je poručila: "Cilj policije i zakona nije da štite nas crnkinje i žene braon boje kože". Naglasila je i da odluka porote potvrđuje činjenicu da "nema poverenja u pravni sistem".

Palmer je dodala da je znala da "Kameron nikada neće uraditi svoj posao" i da je "celi sistem izdao Brijanu".

Kameron je prvi Afroamerikanac na položaju državnog tužioca Kentakija. Lider većine u Senatu Mič Mekonel, koji zastupa Kentaki, pravdao je u četvrtak istragu, navodeći da je "Kameron sproveo sveobuhvatnu, nepristrasnu istragu koju pravda zahteva".

Takođe je nazvao proteste u Luivilu, tokom kojih su povređena dva policajca, "još jednim primerom bezakonja, nemira i nasilja koji su često pogađali američke gradove ove godine".

U međuvremenu, Kramp je tvitovao da se nada da će federalna istraga ubistva Tejlor dovesti do podizanja optužnica protiv policajaca.

"Nadamo se da će istraga FBI konačno doneti pravdu za Brijanu i njenu porodicu", naveo je Kramp.

Policajci su upucali Brijanu Tejlor nakon što su, u okviru istrage grupe krijumčara drogom, upali u njen stan na osnovu naloga prema kojem nisu morali da najavljuju svoj dolazak, da bi se sprečilo uništavanje dokaza. Međutim, u Brijaninom stanu nije pronađena droga.

Kameron je saopštio da su policajci opravdano upotrebili silu nakon što je Brijanin dečko Kenet Volker, koji je bio u stanu, prvi otvorio vatru zato što je mislio da je reč o lopovima.

XS
SM
MD
LG