Linkovi

Tužiteljka: Policajci su bili ravnodušni prema Flojdu dok je umirao


Brat Džordža Flojda, Terens, na otvaranju njegove statue u Bruklinu, Njujoku
Brat Džordža Flojda, Terens, na otvaranju njegove statue u Bruklinu, Njujoku

U Minesoti u ponedeljak je počelo suđenje trojici policajaca za federalno krivično delo- kršenje građanskih prava Afroamerikanca Džordža Flojda, koji je preminuo tokom privođenja u maju 2020. Za njegovo ubistvo osuđen je policajac Derek Šovin na 22 i po godine zatvora.

Trojica policajaca koja su prisustvovala hapšenju, Tomas Lejn, Džej Kueng i Tou Tao, optuženi su za kršenje Flojdovih građanskih prava. Sva trojica su optužena da Flojdu nisu ukazala medicinsku pomoć, a Tao i Kueng se terete i da nisu sprečili Šovina koji je Flojdu klečao na vratu više od devet minuta.

Dok je Šovin klečao na vratu Džordža Flojda, Kueng je klečao na njegovim leđima, a Lejn mu je držao noge. Tao je sprečavao prolaznike da intervenišu.

Filoniz Flojd: Koliko vredi život jednog crnca - 20 dolara?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

U uvodnoj izjavi, federalna tužiteljka Samanta Trepel, iz odseka za ljudska prava u Sekretarijatu za pravosuđe, navela je da su bivši policajci prekršili zakon zato što nisu sprečili Šovina da ubije Flojda i da su bili ravnodušni prema Flojdovim molbama za pomoć dok je umirao.

Trepel je navela da su optuženi svojom okrutnom ravnodušnoćšu prema Flojdu prekšrili policijsku zakletvu. Dodala je da se na snimcima vidi kako je Kuen povremeno bio više zabrinut zbog šljunka zaglavljenog u točku obližnjeg policijskog automobila nego zbog čoveka koji je više puta govorio kako ne može da diše.

"Više od devet minuta, sva trojica optuženih su svesno donosili odluku da ne reaguju. Odlučili su da ne ne intervenišu i zastave Šovina dok je polako ubijao čoveka pred njihovim očima, na ulici, u sred dana", navela je tužiteljka i podsetila da su policajci položili zakletvu da će brinuti o ljudima koje su priveli i da ih je zakon obavezivao da zaustave Šovina.

Tao, poreklom iz Azije, Lejn koji je belac i Kueng koji je crnac, terete se da su namerno Flojdu uskratili pravo da dobije medicinsku pomoć. U optužnici se navodi da su trojica muškaraca bila svesna da mu je pomoć neophodna, ali da mu je nisu obezbedili.

Izricanje kazne Dereku Šovinu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

Tao i Kueng se takođe terete da Flojda nisu oslobodili od Šovina dok mu je klečao na vratu.

Advokati trojice policajaca naveli su da su optuženi imali pravo i dužnost da uhapse Flojda zbog sumnje da je koristio falsifikovanu novčanicu od 20 dolara da kupi cigarete, i da ne mogu krivično da odgovaraju za Šovinove postupke.

"Smrt gospodina Flojda je zaista tragedija. Međutim, tragedija nije zločin", rekao je Robert Pol, Taov advokat.

Jedan od advokata odbrane rekao je i da se Šovin "pitao za sve" i kritikovao policiju Mineapolisa što nije uradila više na obuci policajaca da intervenišu kada je potrebno zaustaviti kolegu.

Pravnici kažu da tužilaštvo mora da dokaže da su Kueng, Lejn i Tao sa namerom kršili građanska prava Flojda, dok se očekuje da odbrana svali krivicu za ubistvo na Šovina, koji je već osuđen.

Početku suđenja prethodio je izbor 18 porotnika, od kojih 12 treba da donese presudu, a šestoro su zamena u slučaju da zatreba. Dvoje porotnika su azijskog porekla, ostali su belci.

U slučajevima kada policijaci na dužnosti usmrte nekoga, federalna suđenja su retkost.

Sudija je procenio da bi proces mogao da traje oko četiri nedelje, a još nije poznato da li će trojica policajaca svedočiti.

Lejna, Taoa i Kuenga u junu očekuje drugo suđenje za pomaganje u ubistvu Džordža Flojda.

XS
SM
MD
LG