Linkovi

Policajka iz Minesote uhapšena zbog ubistva crnca Dontea Rajta


Protest u predgrađu Bruklin Centar u Mineapolisu, 11. aprila 2021. (Foto: AP/Christian Monterrosa)
Protest u predgrađu Bruklin Centar u Mineapolisu, 11. aprila 2021. (Foto: AP/Christian Monterrosa)

U Minesoti je uhapšena Kim Poter, policajka koja je u subotu ubila 20-godišnjeg crnca Dontea Rajta, u incidentu koji je doveo do višednevnih protesta i sukoba demonstranata i policije.

Poter, koja je u međuvremenu dala otkaz u policiji, optužena je za ubistvo drugog stepena, tri dana posle pucnjave u kojoj je ubijen Rajt, koga je policija prvobitno rutinski zaustavila zbog saobraćajnog prekršaja.

Bivši šef policije, koji je podneo ostavku, izjavio da je Poter, belkinja i policajka sa 26-godišnjim iskustvom, nameravala da upotrebi tejzer protiv Rajta ali je umesto toga greškom pucala iz pištolja. Međutim, demonstranti i članovi Rajtove porodice smatraju da to nije izgovor za pucnjavu i da ona pokazuje da je pravosudni sistem okrenut protiv crnaca, navodeći da je Rajt zaustavljen zbog toga što mu je istekla registracija i da je, na kraju, ubijen.

48-godišnja Poter dala je otkaz u policiji Bruklin Centra u utorak, a isto je učinio i šef policije Tim Genon.

Genon je objavio snimke kamere sa opreme koju je nosila Poter, dan posle pucnjave. Na snimku se vidi kako prilazi Rajtu koji je stajao kod svog automobila dok ga je drugi policajac hapsio zbog poternice za njim koja je i dalje bila na snazi. Poternica je raspisana zato što se Donte nije pojavio pred sudom kada je optužen da je, u junu, pobegao od policije i posedovao pištolj bez dozvole. Policija navodi da je zaustavila Dontea Rajta zbog isteklih registarskih tablica.

U međuvremenu, u Mineapolisu se nastavlja suđenje bivšem policajcu Dereku Šovinu koji je optužen za ubistvo crnca Džordža Flojda 25. maja prošle godine.

Majk Eliot, gradonačelnik Bruklin Centra, izjavio je da se nada da će ostavka Poter "doneti mir zajednici", ali da će nastaviti da radi na "punoj transparentnosti i odgovornosti u skladu sa zakonom."

"Pravda mora da bude zadovoljena. Donte Rajt i njegova porodica to zaslužuju", rekao je Eliot.

Demonstranti u Bruklin Centru u Minesoti protestuju ispred zgrade sedišta policije, 13. aprila 2021.
Demonstranti u Bruklin Centru u Minesoti protestuju ispred zgrade sedišta policije, 13. aprila 2021.

Policija i demonstranti ponovo su se sukobili u utorak uveče, kada su se stotine demonstranata ponovo okupile ispred dobro čuvanog sedišta gradske policije, koje sada okružuju betonske barijere i visoka žičana ograda, a prisutna je policija u specijalnoj opremi kao i vojnici Nacionalne garde.

U gradu je zabranjeno kretanje posle 10 sati uveče. Policija je pozvala okupljene građane da se raziđu i usledio je novi okršaj policije i demonstranata koji su policajce i stanicu gađali vatrenim napravama i različitim predmetima. Broj demonstranata se, u narednih sat vremena, sveo na svega nekolicinu. Policija je takođe naredila novinarima da se raziđu.

Demografska struktura Bruklin Centra, predgrađa južno od Mineapolisa, dramatično se promenila proteklih godina. 2000. godine, više od 70% građana su bili belci. Danas većinu stanovnika čine crnci, Azijci i Hispanici.

Kim Poter bila je instruktorka u policiji Bruklin Centra. Obučavala je dvojicu policajaca u nedelju kada su zaustavili Rajta, izjavio je lider Asocijacije policajaca Minesote za Star Tribjun, lokalni dnevnik.

U pismu ostavke Poter je navela:

"Uživala sam u svakom minutu dok sam bila policajka i služila ovoj zajednice najbolje što sam umela, ali verujem da je u najboljem interesu zajednice, policije i mojih kolega da odmah podnesem ostavku".

XS
SM
MD
LG