Linkovi

Hoti potvrdio ukidanje mere reciprociteta sa Srbijom


Premijer Kosova Avdulah Hoti tokom ceremonije zvaničnog preuzimanja dužnosti predsednika Vlade Kosova (Foto: VOA))
Premijer Kosova Avdulah Hoti tokom ceremonije zvaničnog preuzimanja dužnosti predsednika Vlade Kosova (Foto: VOA))

Novi premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je da će poništiti odluku bivšeg
premijera Aljbina Kurtija da uspostavi trgovinski reciprocitet sa Srbijom kako bi se otvorio put dijalogu u Briselu, prenosi Fonet.

On je istakao da dijalog "garantuju međunarodni partneri", a da će ako ne bude uspešan - ponovo uvesti meru reciprociteta.

Tehnička vlada Aljbina Kurtija u je aprilu ove godine ukinula takse od 100 odsto na robu iz Srbije, ali je uvela meru da na Kosovo ne može da ulazi roba koja nema odgovarajuće oznake, poput "republika Kosovo". Zbog te odluke Kurtijeve vlade protestovao je Beograd, ali i neke zapadne zemlje.

Hoti kaže da po pitanju dijaloga neće birati između SAD i EU

Novoizabrani premijer Kosova je najavio je da će on predvoditi dijalog sa Srbijom i podsetio na odluku Ustavnog suda iz 2019. prema kojoj Kosovo na međunarodnoj sceni predstavlja predsednik Vlade. Kazao je i da neće birati između SAD i EU, već da će u pregovorima sa Srbijom sarađivati sa obe strane.

Avdulah Hoti iz Demokratskog saveza Kosova preuzeo je dužnost premijera pošto ga je predsednik Hašim Tači imenovao dekretom - a nakon što je izglasano nepoverenje vladi Aljbina Kurtija.

Novi premijer Kosova je za RTK rekao da je imao kontakte sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom ubrzo nakon što je izabran za premijera.

"Odmah nakon mog izbora imao sam kontakt sa Lajčakom. Bio sam jasan o našem opredeljenju u pogledu dijaloga. Sa njim smo uspostavili prve kontakte. Kao i sa gospodinom Boreljom i drugim predstavnicima institucija", rekao je Hoti.

Najavio je i da će sarađivati i sa SAD i sa EU u dijalogu i da "neće praviti grešku da bira između njih".

"Mi smo sa obe strane, nećemo ići u dijalog bez Vašingtona. Postoji ogromno interesovanje Vašingtona za sprovođenje sporazuma", ocenio je novi kosovski premijer.

Dijalog Beograda i Prištine je u zastoju od novembra 2018. kada je kosovska vlada, tada pod vođstvom premijera u ostavci Ramuša Haradinaja, odlučila da uvede takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH.

Brnabić: Ukinuti sve mere da bismo se vratili dijalogu

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je posle sastanka sa šefom delegacije EU u Beogradu Semom Fabricijem da se nada da će Priština povući mere koje se odnose na robu iz centralne Srbije.

“Pozdravila sam imenovanje Miroslava Lajčaka i sa njim smo u stalnom kontaktu i nadamo se da će se povući sve odluke koje znače da ne možemo da imamo ekonomsku saradnju. Sve odluke koje sprečavaju protok roba i ljudi da bismo se vratili dijalogu”, rekla je Brnabić, prenosi Fonet.

Ona je istakla da ne može zvanično da komentariše nezvanične tvrdnje da je Beograd obustavio kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, ali je napomenula da Srbija može da suspenduje te razgovore ukoliko Priština prestane da aplicira za članstvo u međunarodnim organizacijama.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici pozdravio je izbor nove vlasti na Kosovu i istakao da EU ne nameće rešenje odozgo, već je na dve strane da postignu dogovor u skladu sa unutrašnjim stavovima i međunarodnim pravom.

Fabrici nije želeo da komentariše najave kosovskog predsednika Hašima Tačija da neće da učestvuje u dijalogu koji vodi Miroslav Lajčak.XS
SM
MD
LG