Linkovi

Vesli Klark: Želim da vidim kako se Kosovo razvija


Vesli Klark tokom posete Kosovu
Vesli Klark tokom posete Kosovu

Penzionisani američki general Vesli Klark rekao je u Prištini da je “impresivno gledati koliko je Kosovo napredovalo ka demokratiji i slobodi”. Klark koji je bio glavnokomandujući NATO-a u vreme bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije na Kosovu boravi na poziv ministra odbrane Armenda Mehaja.

U Ministarstvu odbrane Kosova dočekan je uz najviše počasti.

"Želim da se zahavalim na toploj dobrodošlici. Srećan sam što sam se vratio na Kosovo. Ovoje bila prva prilika za tako nešto. Impresivno je gledati Kosovo kako je napredovalo iz godine u godinu, napravilo je progres ka demokratiji i slobodi. Želim da vidim kako se razvija u ekonomskom aspektu i ostalim oblastima za slobodan narod Kosova. Narod Kosova je jak primer ostatku sveta, po odlučnosti o tome šta znači demokratija za jednu naciju”, rekao je Klark u kratkom obraćanju.

Ministar odbrane Kosova Armend Mehaj kazao je da je je Veslija Klarka upoznao sa dostignućima Kosovskih bezbednosnih snaga, kojima je cilj učlanjenje u NATO.

Mehaj je saopštio da će u čast generala Klarka škola oficira Kosovskih bezbednosnih snaga dobiti naziv po njegovom imenu.

U čast generala imenovaćemo našu školu oficira, najprestožniju školu Kosovskih bezbednosnih snaga, pod nazivom “Univerzitetski studijski centar Vesli Klark”. General Klark imao ključnu i odlučujuću ulogu u oslobodjenju Kosova i ostvarenju naše slobode. Ovo je najmanje što možemo učiniti u njegovu čast", naveo je Mehaj.

Glavne prištinske ulice okićene su američkim zastavama. Osim oficirske škole koja od danas nosi ime “Univerzitetski studijski centar Vesli Klark”, na Kosovu, u Peći i Prizrenu postoje i ulice koje nose naziv “Vesli Klark”, zatim jedna Auto škola, a u Ajvaliji nedaleko od Prištine i cvećara.

U Ajvaliji imam cvećaru i dao sam joj ime Vesli Klark, zato što treba da se poštuje on. Ko ti je dao slobodu treba da se poštuje, zato ja imam poštovanje prema njemu. Zato sam ja rešio da mojoj firmi dam njegovo ime“, rekao je za Glas Amerike vlasnik cvećare „Vesli Klark“ Idriz Makoli.

Vesli Klark se u Prištini sastao i sa ministarkom spoljnih poslova Donikom Gervalom, premijerom Aljbinom Kurtijem, predsednicom Vjosom Osmani i predsednikom Skupštine Kosova Gljaukom Konjufcom.

XS
SM
MD
LG