Linkovi

Performans u Prištini: Sviraj kraj korupciji


"Sviraj kraj korupciji"
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

"Sviraj kraj korupciji"

Regionalna antikorupcijska inicijativa organizovala je performans pod nazivom “Sviraj kraj” i pozvala građane da prijave korupciju. Manifestacija je organizovana uz podršku Evropske unije u okviru regionalnog projekta “Prekinimo ćutanje”.

Obuhvatala je uništavanje novčanica na specijalnoj mašini kojom je simbolično predstavljeno kako korupcija jede novac. Građanima je bilo omogućeno da pritiskom na taster zaustave mašinu za uništavanje novca i na taj način simbolično spreče korupciju i kako je objašnjeno dalje uništavanje svog novca.

Korupciji možemo stati na kraj ako odlučimo da ne budemo deo nje. Ne zaboravimo da borba protiv korupcije počinje od pojedinca. Podržavamo uzbunjivače koji se nesebično hrabro prijavljuju protiv korupcije i stavljaju se u službi javnog interesa“, rekao je menadžerka projekta “Prekinimo ćutanje” Elmerina Ahmetaj Hrelja.

Performansu je prisustvovao i direktor kosovske Agencije za borbu protiv korupcije Šaip Havoli, koji je ukazao na ulogu i značaj uzbunjivača u sprečavanju korupcije.

Kao deo saradnje, želimo da pomognemo zaštiti uzbunjivača, što je nova tema. Do sada je Agencija za borbu protiv korupcije razvila veliki broj aktivnosti. Angažovali smo preko 170 odgovornih zvaničnika, kod kojih uzbunjivači u javnim institucijama mogu da se prijave“, naveo je Havoli.

Zakon o zaštiti uzbunjivača na Kosovu je usvojen pre dve godine.

Tokom 2019. godine imali smo pet slučajeva signalizacije, tokom 2020. godine i ove godine imamo četiri slučaja. U budućnosti bismo trebali da ih imamo što više. Ovaj projekat je u toku i mi zajedničkim naporima ohrabrujemo uzbunjivače da prijavljuju zloupotrebu javnog novca”, rekao je Havoli.

Regionalna antikorupcijska inicijativa je međuvladina organizacija posvećena je borbi protiv korupcije u Jugoistočnoj Evropi. “Sviraj kraj” deo je edukativno-informativne kampanje koju Regionalna antikorupcijska inicijativa realizuje uz finansijsku podršku Evropske unije u okviru projekta “Prekinimo ćutanje: Unapređenje politika i kulture prijavljivanja korupcije od strane uzbunjivača na Zapadnom Balkanu i u Moldaviji”.

XS
SM
MD
LG