Linkovi

Da li je Kurti dobrodošao u sredine sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu?


Koliko su institucije otvorene za kosovske građane?
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:19 0:00

Koliko su institucije otvorene za kosovske građane?

U prvih sto dana rade Vlade Kosova premijer Aljbin Kurti nije obišao nijednu srpsku sredinu, iako je obećao da će biti premijer svih građana Kosova, rečeno je na predstavljanju analize „Otvorenost institucija za građane Kosova“.

Bez odgovora kosovskih vlasti Glasu Amerike o poseti Kurtija

Glas Amerike upitao je Erzena Mavrićija, savetnika kosovskog premijera za zajednice, zašto Aljbin Kurti u dosadašnjem mandatu nije posetio nijednu srpsku sredinu, da li i kada planira to da učini, ali do zaključenja teksta nismo dobili odgovor.

Dejan Radivojević, direktor Foruma za razvoj i multietničku saradnju, predstavljajući analizu primetio je da period od tri meseca, koliko se Kurti nalazi na funkciji premijera nije dug.

"Ali obećanje je obećanje. Mislim da bi inicijativa trebala da dođe od samog predsednika Vlade i njegovog tima - za početak. Ako ne predsednik Vlade, onda njegov tim bi trebao da se angažuje za početak, da to obećanje ispuni jer mislim da je posle izbora potpuno zaboravio na tu temu koja je jedna od glavnih i ključnih“, rekao je Radivojević.

Službenici opština Gračanica, Novo Brdo i Parteš - Pasjane premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju poručuju da je dobrodošao u srpske sredine.

Mi smo u opštini Gračanica, a i ne samo u opštini Gračanica nego i u svim opštinama u srpskim sredinama i opštinama sa srpskom većinom poznati kao tradicionalno dobri domaćini. Svako dobronameran je dobrodošao“, rekao je direktor odeljenja za katastar u opštini Gračanica Nebojša Perić.

Slično je tumačenje i Ivice Jancića, šefa sektora za bezbednost i vanredne situacije u opštini Parteš - Pasjane.

"Premijer treba da poseti opštinu, da se kao prvi čovek Vlade upozna sa problemima sa kojima se nosi jedna mala Opština“, kaže Jančić.

Ako su namere posete dobronamerne premijer je naravno dobrodošao", nadovezuje se Zoran Cvetković - službenik Kancelarije za zajednice u opštini Novo Brdo.

"Stanovništvo očekuje neke promene kao što je obećao, očekuje boljitak, nove investicije. Naša opština je veoma siromašna i svaki vid bilo koje investicije je dobrodošao. To je naš stav“, zaključio je Cvetković.

Povodom ovih navoda oglasili su se gradonačelnici Gračanice, Parteša i Novog Brda: Srđan Popović, Dragan Petković i Svetislav Ivanović.

"Mi dole potpisani gradonačelnici ističemo da su izjave koje su dali
radnici naših opština o Aljbinu Kurtiju, Nebojša Perić, Ivica Jančić i
Zoran Cvetković bez ikakve težine, jer oni nisu nastupali na ovom
montiranom događaju ispred naših opština, niti imaju ikakav
predstavnički kapacitet, te ne mogu da predstavljaju stavove građana naših opština o bilo kom pitanju, a posebno ne o političkim temama
", navode, između ostalog, gradonačelnici Gračanice, Parteša i Novog Brda.

Inače, Svetislav Ivanović gradonačelnik Novog Brda, bio je najavljen kao učesnik događaja - ali je umesto njega prisustvovao Zoran Cvetković.

U analizi „Otvorenost institucija za građane Kosova“, koja je sačinjena na osnovu istražavanja putem anketa, fokus grupa i intervjua, istaknuto je da saradnja i komunikacija Srba sa centralnim i lokalanim institucijama gotovo da ne postoji i da je neophodno veće angažovanje institucija u pogledu otvorenosti prema građanima.

Govoreći o tim zaključcima predstavnici opština Novo Brdo i Parteš - Pasjane tvrde da su institucije koje predstavljaju otvorene za građane, ali da su građani ti koji su, kako navode, uglavnom nezainteresovani.

Mi imamo jedan problem sa kojim se kao institucija nosimo već deceniju unazad, a to je inertnost građana. Kada naša opština organizuje te javne debate, sastanke i konsultacije sa građanima, odziv je poražavajuć“, kaže Ivica Jancić iz opštine Parteš-Pasjane.

Svi građani imaju neko svoje mišljenje, kritikuju, svi znaju šta treba i kako treba, ali kada se organizuju javne debate i sastanci dođe veoma mali broj i to su neki nezainteresovani za neke bitne probleme, uglavnom su to neki njihovi lični problemi koje žele da iznesu na sastanku“, nadovezuje se Zoran Cvetković službenik opštine Novo Brdo.

Analiza „Otvorenost institucija za građane Kosova“, je rezultat istraživanja nevladine organizacije Crno beli svet i Foruma za razvoj i multietničku saradnju, koje je urađeno u okviru inicijative OPEN uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo.

XS
SM
MD
LG