Linkovi

Lajčak posle dijaloga u Briselu: Mnogo posla pred nama


Predstavnici Srbije i Kosova, Petar Petković i Bekim Bisljimi sa Miroslavom Lajčakom u Briselu (Foto: Tviter profil Miroslava Lajčaka/VOA Graphic)
Predstavnici Srbije i Kosova, Petar Petković i Bekim Bisljimi sa Miroslavom Lajčakom u Briselu (Foto: Tviter profil Miroslava Lajčaka/VOA Graphic)

"Saglasili smo se da je mnogo posla pred nama i da ćemo nastaviti", komentar je Miroslava Lajčaka, specijalni izaslanika Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije, nakon razgovora sa Petrom Petkovićem i Bekimom Bisljimijem - predstavnicima dve strane u Briselu.

"Zaključili smo dvodnevne duge i temeljne diskusije sa dvojicom glavnih pregovarača i njihovim timovima o elementima dijaloga: postignutim sporazumima, trenutnim izazovima, i narednim koracima u normalizaciji odnosa Kosova i Srbije", napisao je Lajčak na društvenoj mreži Tviter.

Petar Petković, šef delegacije Srbije je ocenio da se radilo o veoma teškom i napetom susretu.

Petković tvrdi da prištinska strana nije ni jednom spomenula pitanje nestalih niti formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), javio je Radio Slobodna Evropa (RSE).

Za ZSO mi smo im jasno rekli da je uslov svih uslova ako hoćemo da idemo dalje. ZSO podrazumeva ostvarivanje svih prava srpskih građana jer brojni incidenti samo su dokaz koliko je neophodno formiranje ZSO”, izjavio je Petković.

Besnik Bisljimi, šef prištinske delegacije, naglasio je da su obe strane predstavile svoja viđenja zastoja u primeni sporazuma koji su do sada postignuti.

On je potvrdio da je na višečasovnom sastanku sa Lajčakom u utorak predstavio spisak svih sporazuma i ukazao gde nedostaje adekvatna implementacija sa srpske strane.

Tu je spomenuo sporazum o zajedničkoj kontroli granica, priznavanje diploma, certifikacija štetne robe, slobode kretanja kao i sporazum o fusnoti.

Sve su ovo sporazumi za koje smatramo da srpska strana nije do kraja ispunila obaveze”, izjavio je Bislimi na kraju sastanka.

Novi susret pregovaračkih timova najavljen je za narednu nedelju i biće održan putem video-linka. Prema rečima predstavnika delegacija, na tom susretu će se razgovarati o pripremi tema koje će biti na dnevnom redu prilikom susreta lidera Kosova i Srbije, izvestio je RSE.

Odvojeni susreti sa Lajčakom

Sa srpskim pregovaračem, direktorom Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petrom Petkovićem Lajčak se sastao u sredu pre podne, a dan ranije se video sa kosovskim pregovaračem, zamenikom premijera Besnikom Bisljimijem.

"Posle jučerašnjeg sastanka sa delegacijom Kosova, jutros sam imao koristan razgovor sa Petrom Petkovićem, glavnim pregovaračem Srbije. Kasnije ću sa obe strane razgovarati o aktuelnim pitanjima i pripremama za naredni sastanak dvojice lidera", napisao je Lajčak na Tviteru u sredu.

Lajčak je nakon susreta sa Bisljimijem, na Tviteru napisao da su "razgovori o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova visoko politički i ništa nije tehničko", iako je sastanak delegacija u sredu najavljen kao tehnički dijalog.

Srpska strana je ranije najavila da će se razgovarati o pitanjima nestalih, energetike i ZSO, dok je iz kosovske delegacije najavljeno da će se razmatrati svi do sada postignuti sporazumi i šta je urađeno tokom dijaloga, kao i koji su dalji koraci.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti sreli su se u Briselu 15. juna, ali na tom sastanku ništa nije dogovoreno, a retorika posle susreta je sa obe strane bila oštra.

Novi susret Vučića i Kurtija zakazan je za kraj jula, ali mediji su preneli da je taj susret neizvestan i da će zavisiti od toga šta se dogovore tehničke delegacije na sastanku u sredu.

XS
SM
MD
LG