Linkovi

Srbi sa severa napustili Vladu Kosova i ostale institucije, Kurti im poručio: Ne budite žrtva manipulacija


Sastanak političkih predstavnika Srba sa severa Kosova u Zvečanu
Sastanak političkih predstavnika Srba sa severa Kosova u Zvečanu

Predstavnici Srba sa severa Kosova odlučili su da napuste Vladu i Skupštinu Kosova, kao i sve kosovske institucije na severu Kosova.

Zaključke sa sastanka pročitao je predsednik Srpske liste Goran Rakić.

Priština konstantno ruši međunarodno javno pravo i Briselski sporazum i mi Srbi sa KiM pozivamo Prištinu, da se vrati poštovanju međunarodnog javnog prava Briselskog sporazuma i svih drugih akata koji su zaključeni u dijalogu između Beograda i Prištine koji se vodi na osnovu mandata Generealne skupštine UN i uz posredovanje EU", poručio je Rakić.

On je izneo tvrdnje da su građani srpske nacionalnosti na Kosovu izloženi, kao je rekao, neprestanom i kontinuiranom teroru i institucionalnom nasilju.

"Nezakonitim jednostranim aktima, počevši od neborajnih kršenja slobode kretanja, nelegalnih i nasilnih upada specijalnih jedinica na sever KiM, izgradnja četiri nelegalne albanske policijske baze u zelenoj zoni i na uzurpiranoj privatnoj imovini naših građana, preko etnički motivisanih sudskih progona zbog izgovorene reči i političkog delovanja. Zabrane prava glasa na srpskim izborima i referendum do pokušaja izazivanja humanitarne katastrofe uskraćivanjem vakcinacije i snabdevanja lekovima Srba sa prostora KiM, koje je praćeno gotovo svakodnevnim napadima na naš narod, svetinje i grobove", rekao je Rakić.

Kurti: Nisam premijer protiv kosovskih Srba, Beograd je protiv mene

Premijer Kosova Aljbin Kurti reagovao je na odluku predstavnika Srba sa severa Kosova o napuštanju Vlade i Skupštine Kosova, pravosuđa i svih kosovskih institucija na severu Kosova.

On je na Fejsbuku napisao da “su od 1. novembra, kada je započeto fazno primenjivanje odluke Prištine o tablicama izricanjem opomena onima koji nemaju RKS tablice, do sada izrečene 843 opomene.

Kurti je naveo da nije bilo nikakvih incidenata niti pritužbi, te da se nedavne tenzije na severu ne odnose na otpor kaznama, već na ličnu borbu Aleksandra Vučića i Ivice Dačića.

"Predstavnici Srpske liste su pre nedelju dana rekli da će organizovati žestok otpor kaznama. Ipak, nisu čekali 21. novembar - Beograd je počeo sa pretnjama i pripremama za destabilizaciju Kosova. Dakle, u pitanju je nešto drugo. Jasno je o čemu se radi: predsednik Srbije je lagao i razočarao Amerikance i Evropljane; vrlo često se sastaje i koordinira sa ruskim ambasadorom u Beogradu. Srbija, ne kao demokratska zemlja, postaje oruđe Kremlja. Takođe, čini se da je bivši portparol Miloševićeve stranke, sada ministar spoljnih poslova Srbije (Ivica Dačić, prim. nov), moćniji od bivšeg Miloševićevog ministra informisanja, sada predsednika Srbije (Aleksandar Vučić prim. nov). Ovo je njihova lična bitka za vlast, ne ni za građane ni za državu", napisao je Kurti.

Naveo je da je “Srbija kapitulirala i oprostila se od Kosova 9. juna 1999. godine, po Kumanovskom sporazumu".

“Stoga, ne treba gubiti vreme i odlagati u 2022. Ovo je ta godina. Podrška Miloševiću i Šešelju pre četvrt veka, oprostili ste se od Kosova. Danas se podrškom Putina i Lavrova opraštate od Evrope”, naveo je Kurti.

Pozvao je “sve sve građane srpske nacionalnosti na Kosovu da sačuvaju smirenost, bezbednost i mir.

“Nisam ja premijer koji je protiv vas, već je Beograd protiv mene. Ja sam premijer koji će vam biti na usluzi poštovanjem ustavnosti i zakonitosti Republike Kosovo. Borba protiv kriminala i korupcije je moj prioritet, samim tim pravda, ekonomski razvoj, znači zapošljavanje, jednakost i prosperitet za sve bez obzira na etničku pripadnost, veru ili poreklo. Ne bojkotujte i ne napuštajte kosovske institucije. Služe svima nama, svima vama. Ne budite žrtva političkih manipulacija i geopolitičkih igara. Pridržavajmo se svi zajedno demokratskih i evropskih vrednosti vladavine prava, prava i sloboda pojedinaca i manjinskih zajednica, kao i političkog pluralizma”, zaključio je Kurti.

Odluku o napuštanju kosovskih institucija Rakić je obrazložio nastojanjima da se poštuje međunarodno javno pravo - i odbrani do sada postignuto u dijalogu.

"Briselski sporazum i svi ostali postignuti u dijalogu. Zbog toga smo odlučili da napustimo sve političke institucije. Dakle, Skupštinu, Vladu i četiri opštine na severu Kosova., ali i da prekinemo učešće i rad Srba u organima pravosuđa i policije na severu Kosova i svog administrativnog osoblja u četiri opštine na severu Kosova", rekao je on.

Rakić je naveo da odluka o suspenziji i napuštanju institucija ostaju na snazi sve do trenutka dok Priština ne počne da poštuje međunarodno javno pravo i sporazume dogovorene u Briselu.

To konkretno znači – dok ne povuče jednostrane i protivrpravne odluke o preregistraciji tablica, dok ne formira Zajednicu srpskih opština u skladu sa prvim sporazumom i svim drugim sporazumima koji su u vezi sa ovim pitanjem zaključeni u okviru dijaloga, a na osnovama rada Upravljačkog tima za izradu nacrta statuta Zajednice srpskih opština. I da budem jasan mi Srbi sa KiM ne pretimo nikome, već se trudimo da sačuvamo mir i stabilnost, kao i svoje pravo na dostojanstven miran ostanak i opstanak na svojim ognjištima. Zato zahtevamo da Priština odmah počne da poštuje međunarodno pravo i sve sporazume koji su u dijalogu zaključeni između Beograda i Prištine, a koje je garantovala i sama Evropska unija”, naveo je Rakić.

Pošto je pročitao zaključke Goran Rakić je javno podneo neopozivu ostavku na mesto ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova.

Na osnovu svega navedenog ja Goran Rakić podnosim ostavku na mesto ministra u vladi u Prištini”, rekao je Rakić.

Prisutnima se zatim obratio poslanik u Skupštini Kosova Igor Simić.

Sledeći zaključke koje je pročitao predsednik Rakić, u svoje lično ime i u ime svih poslanika Srpske liste u Skupštini u Prištini podnosimo neopozivu ostavku, na mesta poslanika u Skupštini u Prištini”, naveo je Simić.

Usledile su ostavke i zaposlenih u pravosuđu.

U ime sudija Osnovnog suda u Mitrovici, sudija odeljena Apelacionog suda u Prištini, u ime adminsitrativnih radnika, u ime tužioca Osnovnog tužilaštva u Mitrovici i u ime administrativnih radnika tužilaštva, izjavljujem da sa današnjim danom podnosimo ostavke na svoja mesta sudija, tužioca i administrativnih radnika”, naveo je Nikola Kabašić, sudija Apelacionog suda i član Sudskog saveta Kosova.

U ime gradonačelnika četiri opštine na severu Kosova prisutnima se obratio gradonačelnik Zvečana Dragiša Milović.

Podržavajući zaključke, mi gradonačelnici opština sa severa – Severna Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić neopozivo podnosimo ostavke na mesta gradonačlnika, zajedno sa predsedavajućim Skupština i našim odbornicima, a to će biti verifikovano sutra na sednicama opština koje ćemo po hitnom postupku održati u našim opštinama”, rekao je Milović.

Šef regionalne operative ”Mitrovica - Sever” Policije Kosova, kapetan Aleksandar Filipović obratio se u ime policajaca ovog regiona.

Zajedno sa svojim kolegama doneli smo zajedničku odluku da podnesemo ostavku u Policiji Kosova i da stanemo uz svoj narod – dosta je bilo”, rekao je Filipović nakon čega je on i desetak policajaca koji su bili prisutni skinuli policijske košulje i kravate.

Vjosa Osmani: Beograd hoće da destabilizuje Kosovo

Predsednica Kosova Vjosa Osmani oglasila se kako je navedeno u saopštenju iz njenog kabineta “povodom obaveštenja o povlačenju izabranih i imenovanih predstavnika kosovskih Srba iz institucija Republike Kosovo”.

Navela je da “današnji postupci Srbije, koji su primorali izabrane i postavljene predstavnike kosovskih Srba da se povuku, makar i privremeno sa svojih funkcija u institucijama Republike Kosovo, imaju za cilj destabilizaciju severa zemlje”.

“Povlačenje ministara, poslanika i pripadnika srpske zajednice iz Vlade Kosova, Skupštine Kosova i Policije Kosova je akt protiv demokratije, vladavine prava. Ovakva akcija je napravljena pod pritiskom vlasti u Beogradu. Takav pristup stvara ozbiljne probleme srpskim građanima na severu, koji se osećaju ugroženo delovanjem nelegalnih struktura koje imaju za cilj destabilizaciju”.

ARHIVA - Predsednica Kosova Vjosa Osmani
ARHIVA - Predsednica Kosova Vjosa Osmani

Predsednica Kosova je istakla “da će institucije preduzeti neophodne korake da obezbede nesmetan rad i javnu bezbednost” u svakom uglu teritorije Kosova u bliskoj saradnji sa međunarodnim partnerima.

“Primena zakona i reda ne predstavlja pretnju ni za jednog građanina Kosova, bez obzira na etničku pripadnost. Međutim, uspostavljanje reda i zakona predstavlja rizik za nelegalne strukture kojima Beograd diriguje, a koje imaju za cilj da destabilizuju Kosovo i region”.

Prema njenim rečima, “Srbija neće moći da promeni multietnički karakter institucija i naruši mir i bezbednost u Republici Kosovo”.

“Današnji postupak Srbije predstavlja njeno jednostrano povlačenje iz Briselskih sporazuma u vezi sa gašenjem njenih nelegalnih struktura na Kosovu. Ovj postupak koji je podstakla Srbija još jednom dokazuje ono što smo više puta rekli, da je Srbija izvor destabilizacije Kosova i regiona zbog svojih teritorijalnih i hegemonističkih ciljeva”.

Osmanijeva je navela da će se “komunikacija i saradnja sa kosovskim Srbima nastaviti i institucije Kosova će obezbediti da svaki građanin Kosova na svakom delu njegove teritorije dobije neophodne usluge od institucija bez ikakvog prekida”.

“Pozivamo Srbe na Kosovu da ne nasedaju na propagandu Srbije o njenim destabilizujućim interesima prema Kosovu i region. Kosovo je posvećeno miru i stabilnosti i ostaje jasno pozicionirano na svom evroatlantskom putu. Postupci institucija za jednakost svih pred zakonom u skladu je sa najvišim standardima i evropskim vrednostima. Budućnost Kosova je u EU i NATO-u i niko neće moći da zaustavi ovaj put. Međutim, Beograd je taj koji pokušava da destabilizuje i koji održava bliske odnose sa Rusijom i njeno je oruđe u ovom delu Balkana”, zaključila je predsednica Kosova Vjosa Osmani.

Miroslav Aleksić: Još jedna u nizu predstava

Poslanik Narodne stranke u Skupštini Srbije Miroslav Aleksić smatra da je izlazak Srba iz pojedinih kosovskih institucija “još jedna u nizu predstava u režiji predsednika Srbije Aleksandra Vučića”.

“Kao što je bila predstava i za dokumenta i priznavanje dokumenata pre par meseci, kao što je nekada davno poslat freskopisan voz na Kosovo i Metohiju. Dakle, kad žele da prikriju novi poraz i novu predaju onda oni podižu tenzije. Pre svega zarad političkih poena i propagande u unurašnjosti Srbije. Građani u Srbiji ne mogu da osete šta se zapravo ovde dešava i šta je istina osim onoga što vide u medijima. Aleksandar Vučić sa medijskom mašinerijom zloupotrebljava Kosovo i građane Kosova stvarajući privid nekakve velike tenzije, velikih sukoba, problema, migova, vojske i tako dalje”, rekao je Aleksić, koji je danas u Lapljem Selu kod Gračanice prisustvovao osnivanju pokrajinskog odbora svoje stranke.

Aleksić smatra da je “ključni poraz države Srbije taj što je prihvatila da učestvuje na izborima 2014. godine na severu Kosova i uđe u institucije tada sa Hašimom Tačijem i Ramušom Haradijem, a danas sa Aljbinom Kurtijem.

“I bili su u institucijama sve dok nisu potpuno razvlastili državu Srbiju. Srbija je za to vreme uz učešće Srpske liste, projekta Aleksandra Vučića izgubila pravosuđe, srpske sudije, sada polažu zakletvu nad kosovskim ustavom, izgubili policiju, izgubili energetski sistem, pozivni broj, praktično sve što su osobenosti i sve što čini jednu državu, to je predato za ovih 10 godina i sada se oni povlače iz institucija. Pa da nisu malo zakasnili? Kome ostavljaju sada građane na severu Kosova - Albancima? Dakle, bili ste tu dok ste trebali da razvlastite Srbiju, a sad kad ste to učinili i razvlastilu Srbiju sad kažete - e, nećemo više, mi idemo, a građani nek se snalaze sami. Nije valjda?! To je ta politika Aleksandra Vučića, to je ta poruka koju šalje građanima na severu Kosova”, rekao je Aleksić.

Aleksić je zajedno sa poslanikom Narodne stranke Vladimirom Gajićem u Lapljem Selu prisustvovao osnivanju pokrajinskog odbora ove partije, za čijeg je predsednika izabran Žarko Ristić. Bilo je planirano da osnovanju ovog odbora priustvuje i predsednik ove partije Vuk Jeremić, ali mu kosovske vlasti, nakon tri sata čekanja na prelazu Merdare nisu dozvolile da uđe na Kosovo.

Donika Gervala-Švarc, ministarka spoljnih poslova Kosova, na Tviteru je napisala da je "Jeremićeva podrška "reintegraciji" nezavisnog i suverenog Kosova u Srbiju slična Putinovom planu "reintegracije" za Ukrajinu, i da je recept za rat."

Dalibor Jevtić: Podrška “braći sa severa”

Gradonačenik Štrpca Dalibor Jevtić pružio je putem Tvitera podršku "braći sa severa".

"Puna podrška našoj braći sa severa! Već duže vreme upozoravamo na institucionalno nasilje i loš odnos kosovskih institucija prema Srbima. Ukoliko vlast u Prištini ne prestane sa svim pritiscima na Srbe ne vidim razlog da više budemo deo kosovskih institucija", napisao je Jevtić.

XS
SM
MD
LG