Linkovi

Rakić poziva Srbe sa severa Kosova da napuste institucije, građani različito o tom potezu


ARHIVA: Vozač uklanja nalepnicu sa registarskih tablica na prelazu Jarinje (Foto: REUTERS/Ognen Teofilovski)
ARHIVA: Vozač uklanja nalepnicu sa registarskih tablica na prelazu Jarinje (Foto: REUTERS/Ognen Teofilovski)

Predsednik Srpske liste Goran Rakić zakazao je za subotu sastanak predstavnika Srba u kosovskim institucijama na severu Kosova na kome će im predložiti da napuste te insitucije.

Ta najava predsednika Srpske liste usledila je nakon što je suspendovan komandir Policije Kosova za region “Sever” Nenad Đurić koji je javno saopštio da policajci kojima on rukovodi, neće sprovoditi odluku Vlade Kosova o preregistraciji vozila i izdavati opomene vozačima koji upravljaju automobilima sa srpskim registarskim tablicama.

Predsesdnik Partije kosovskih Srba Aleksandar Jablanović smatra da je inicijativa predsednika Srpske liste Gorana Rakića preuranjena i ishitrena, kao što je prema njegovim rečima ishitrena i odluka kosovskog MUP-a o suspenziji Nenada Đurića komandira Policije Kosova za regon „Sever“.

Srbi napuštanjem institucija ne mogu da dobiju nijedan poen, oni treba da brane svoje pozicije koje imaju u institucijama, a Albanci neka nastave. Neka ih suspenduju, neka ih izbacuju iz institucija, neka ih smenjuju. Neka razlog zašto Srba neće biti u institucijama samozvanog Kosova bude taj što će nas Albanci ukloniti iz tih institucija, a ne da se mi sami uklanjamo kao mnogo puta do sada bez ikakvih krajnjih efekata dobrih po srpski narod”, rekao je Jablanović.

Ivan Nikolić iz Komunikacije za razvoj društva u Gračanici podseća da je Srpska liste više puta najavljivala izlazak iz kosovskih institucija, ali da do toga nije došlo. Tako će prema njegovom mišljenju biti i sada.

“Da budem iskren ne znam da li će se desiti i ovog puta i koliko je zapravo to ozbiljan razlog za izlazak iz institucija. Očekujem da vidim šta će se destiti na tom sastanku, verovatno će izaći sa nekim zaključkom da treba izaći, ali će se opet naći neki razlog zašto neće izaći”, rekao je Nikolić.

Politički analitičar iz Prištine Fadilj Ljepaja smatra da predstavnici Srba u institucijama Kosova ne treba da, kako je naveo, igraju strateške igre već da rade u interesu građana.

“Ja mislim da će ipak razum preovladati. Naravno Srpska lista i svi imaju pravo da svoje nezadovoljstvo izlože na svoj način, ali u svakom slučaju ja mislim da oni trebaju da budu svesni koliko je situacija krhka, koliko sve to može da se otme kontroli, da preraste u nešto što ne želimo, niko, a verujem ni Srpska lista”, rekao je Ljepaja za Glas Amerike.

Građani Prištine i Gračanice Srbi i Albanci sa kojima je Glas Amerike razgovarao različito vide poziv predsednika Srpske liste Gorana Rakića da Srbi sa severa Kosova napuste kosovske institucije.

“Ja mislim da je to jedna obična prazna pretnja. Goran Rakić i Srpska lista gubi podršku i na severu kod svojih građana tamo. Njima više ništa drugo nije preostalo nego samo da prete narodu”.

“Po meni to je pogrešna odluka. Oni treba da rade za bolju budućnost svih građana, ne samo Srba i Albanaca. Po meni to je pogrešna odluka”,

“Mislim da je pogrešno. Ako želimo da živimo zajedno moramo da se približavamo hteli mi ili ne hteli”, kažu stanovnici Prištine.

Pojedini stanovnici Gračanice smatraju da su Srbi trebalo ranije da napuste kosovske institucije.

“To su trebali još i ranije da urade i mislim da je Rakić pogrešio, još nakon onih prvih barikada kada su žestoko napali srpski narod. Ovome jednostavno treba stati na kraj i potpuno ga podržavam”.

“Pa izaćiće Srbi da se bune za svoju slobodu i pravo, normalno. Svako ima pravo da živi slobodno i da ga niko ne dira”.

“Možda bude i dobro, ne bih znala konkretno da vam kažem, ali trebalo bi svi da izađu”.

Bez jedinstva u Srpskoj listi

Predlog da kosovske institucije napuste samo Srbi sa severa Kosova je za sagovornike Glasa Amerike pokazatelj da u Srpskoj listi ne postoji jedinstvo.

Do sada se ni na koji način to nije odvajalo, već se naprotiv to jedinstvo prikazivalo kao nešto što je i najbitnije i što čini snagu Srpske liste, pa se ja pitam da li ovo odvajanje zapravo znači da Srpska lista možda nije dovoljno jedinstvena ili se taj specifičan primer toliko ozbiljno shvata samo na severu, pa žele da samo iz tog dela izađu iz kosovskih institucija”, rekao je Nikolić.

“Radi se o ideji da oni još nisu digli ruke od tih nekih teritorijalnih podela. Jednostavno oni znaju da samo sever može nekako da se uklopi u taj njihov koncept i oni to zbog toga rade. Ipak se nadam će oni shvatiti da je to vreme, tih teritorijalnih pazarenja prošlo i da jednostavno svaki razuman političar na Kosovu iz srpske zajednice, treba da shvati da on predstavlja interese građana i treba da se zalaže za što bolju njihovu poziciju na Kosovu”, rekao je Ljepaja.

Rakić je u petak ocenio da je suspenzija komandira Regionalne direkcije Sever, Nenada Đurića, “uništenje Briselskog sporazuma” i za nedelju u podne najavio protesni skup.

XS
SM
MD
LG