Linkovi

Samit o napretku Balkana u Prištini


Priština domaćin samita o Zapadnom Balkanu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

Priština domaćin samita o Zapadnom Balkanu

Ruska agresija na Ukrajinu, energetska kriza i povećanje cena - bile su glavne teme međunarodnog skupa „Samit Zapadnog Balkana 2022. – izgradnja mostova za mir, prosperitet i solidarnost“ - održanog u kosovskoj prestonici.

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je na prvom panelu da je ključ za postizanje održivog rasta, napretka, stabilnosti i mira – ne samo na Zapadnom Balkanu, već i šire – demokratija. Kosovo je prema njegovim rečima primer za to.

Pod „demokratijom“ mislim konkretno na: uspostavljanje i unapređenje demokratskih država koje dobro funkcionišu, i solidarnost među takvim državama. Naša vlada je stupila na dužnost 22. marta 2021. godine sa odlučujućom narodnom većinom. Samo godinu i po kasnije, već smo pokazali da demokratija i ekonomski napredak idu ruku pod ruku. Naravno, od suštinskog značaja za demokratiju je blisko povezan princip vladavine prava. Demokratska vlada, da pozajmimo reči Džona Adamsa, je „vlada zakona, a ne ljudi“, naveo je Kurti.

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer rekao je da je cilj Sjedinjenih Američkih Država da zemlje Zapadnog Balkana ne ostanu van Evrope.

Naši prioriteti za ovaj region su mir i prosperitet. Ova vizija nije nova, rekao bih da je još i hitnija u kontekstu Putinove brutalne, neopravdane, nehumane invazije na Ukrajnu. Ta vizija nije samo naša, to je evropska i naših partnera tako da najveći prioritet za Zapadni Balkan jeste da ga podržimo u proces evropskih integracija”, rekao je Hovenijer.

Bivši predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc rekao je da se nakon rata u Ukrajini geopolitička situacija u svetu promenila i da je Evropska unija podeljena.

"Šta god da je na stolu, šta god da je na dnevnom redu, Evropska unija je podeljena ili okleva, ili odlaže neophodne odluke, a to je u mojim očima trenutno katastrofa. Jer, ostali delovi ovog multipolarnog sveta su ubeđeniji, odlučniji i aktivniji u svom pravcu, što je gledano mojim očima pogrešan smer“, naveo je Šulc.

Na “Samitu Zapadni Balkan 2022”. u organizaciji “Ekonomista” i Kancelarije premijera Kosova učestvovali su i brojni drugi predstavnici domaćih i međunarodnih institucija i organizacija.

XS
SM
MD
LG