Linkovi

Vučić se sastao sa Lajčakom, Vlada u subotu vanredno o Kosovu


Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak i predsednik Srbije Aleksandar Vučić (Instagram)
Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak i predsednik Srbije Aleksandar Vučić (Instagram)

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom, objavljeno je na Instagram nalogu predsednika.

"Susret sa Miroslavom Lajčakom specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana", objavljeno je na Instagramu, bez navođenja detalja o čemu se razgovaralo.

Iz Vlade Srbije je saopšteno da će u subotu u 10 sati ujutru biti održana vanredna sednica na kojoj će biti razmotrena situacija na Kosovu, a da će na poziv premijerke Ane Brnabić sednici prisustvovati i Vučić.

RTS javlja da će na sednici vlade predsednik Srbije podneti izveštaj o razgovorima sa predstavnicima Srba sa Kosova, posle odluke kosovske vlade da postepeno počne da primenjuje odluku o preregistraciji vozila sa srpskim tablicama i do 21. novembra uručuje opomene vozačima koji nisu preregistrovali vozila.

N1 prenosi, pozivajući se na medijske navode, da je vanredna sednica vlade zakazana posle suspenzije regionalnog komandira Kosovske policije za Sever, Nenada Đurića, koji je suspendovan pošto je objavio da policajci neće uručivati opomene vozačima sa KM tablicama.

Zbog te suspenzije, predsednik Srpske liste Goran Rakić za subotu je zakazao hitan sastanak svih predstavnika institucija na severu Kosova, na kome će predložiti da svi Srbi napuste kosovske institucije na severu.

Vučić će se u subotu, posle sednice vlade, sastati sa kineskom ambasadorkom u Srbiji Čen Bo, a potom i sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan Harčenkom. Potom će se Vučić sastati sa patrijarhom Porfirijem i Sinodom SPC.

Prema medijskim navodima, Vučić je otkazao i sva putovanja u inostranstvo i neće učestvovati ni na klimatskom samitu COP 27, koji se održava u Šarm el Šeiku 7. novembra.

EU i UN pozivaju na uzdržanost

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre pozvao je Beograd i Prištinu da se uzdrže od akcija koje bi mogle da naruše stabilnost i ne koriste pojačanu retoriku, javlja FoNet.

Upitan šta EU radi da se umanje tenzije zbog registarskih tablica i da li su zbog toga zabrinuti, Žiofre je rekao da su videli situacije koje nisu dobro uticale na proces dijaloga.

Žiofre je rekao da su prethodnih nekoliko meseci bile vidljive tenzijena terenu i da se mora osigurati da se primene postojeći sporazumi na korist lokalnog stanovništva.

Specijalna predstavnica generalnog sekretara UN i šefica Unmika Karoline Zijadeh izjavila je da je duboko zabrinuta zbog dešavanja koja su u toku na Kosovu i Metohiji i potencijalne eskalacije bezbednosne situacije, koja će na kraju uticati na ljude na terenu. prenosi FoNet.

Podsećajući na razvoj događaja iz jeseni 2021. i jula 2022. godine, Zijadeh je pozvala na smirenost i uzdržanost i istakla da strane treba da zaštite postignuća napravljena do sada, navodi se u saopštenju Unmika.

Sve uključene pozvala je da budu odgovorni i da preduzmu sve mere predostrožnosti kako bi se izbeglo pogoršanje koje bi moglo da ima neželjene posledice.

XS
SM
MD
LG