Linkovi

Vitalij Kličko demantovao izjavu o Srbima i Albancima


Vitalij Kličko u obraćanju Svetskom ekonomskom forumu u Davosu (Foto: Reuters/Arnd Wiegmann)
Vitalij Kličko u obraćanju Svetskom ekonomskom forumu u Davosu (Foto: Reuters/Arnd Wiegmann)

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko demantovao je da je izjavio da će Ukrajinci biti oslobođeni od Rusije "kao što su Albanci oslobođeni od Srbije" i okrivio strane medije, uključujući ruske, za širenje neistine.

"Prijatelji, pojedini strani internet mediji, uključujući ruske, počeli su da šire moj navodni 'citat' u vezi sa Srbijom i Albanijom", objavio je Kličko na Fejsbuku i dodao:

"Ja to nisam rekao. I pre nego što prenesu takvu informaciju ili bilo šta citiraju, novinari bi trebalo da zatraže audio ili video dokaz za takvu ekskluzivu".

Kako prenosi FoNet, švajcarski portal na albanskom jeziku "Le Canton27ch" prethodno je objavio da je Kličko, tokom Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, u razgovoru s njihovim novinarom, izjavio da je čuo i čitao da su i Albanci, kao i Ukrajinci, "ljudi mira, slobodoljubivi, ali i borci", te da se Ukrajinci danas bore protiv ruskog režima koji pokušava da okupira Ukrajinu, "kao vi koji ste nekada bili okupirani od Srbije".

Usledile su oštre reakcije u Srbiji, a ukrajinska ambasada u Beogradu je ranije u petak saopštila da ne može ni da potvrdi, ni da demantuje tu izjavu i istakla da Kličko nije ovlašćen za iznošenje zvaničnih stavova Ukrajine o spoljnoj politici, ali da, kao svaki drugi čovek, ima pravo da iznosi svoje mišljenje.

Na sada demantovanu izjavu, reagovao je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin rekavši da"je bivši ukrajinski bokser i aktuelni gradonačelnik Kijeva znao bilo šta o istoriji, znao bi da je Kosovo i Metohija deo Srbije i da nije moguće okupirati sopstvenu zemlju". Vulin je dodao da, ako su Albanci bili okupirani na Kosovu, onda su i Rusi u Donbasu i da imaju pravo da se oslobode ukrajinskog okupatora, prenosi Fonet.

Akcija precrtavanja slova Z u Beogradu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00

Ambasada Ukrajine u Beogradu navodi da Kličko, kao i svaki građanin Ukrajine, ima Ustavom garantovano pravo na slobodu misli i govora, na slobodno izražavanje svojih stavova i uverenja.

"Dobro je poznat principijelni stav Ukrajine o njenom odnosu prema teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i zbog toga je ambasada neprijatno doživela, ali nije bila iznenađena, još jednom antiukrajinskom kampanjom koju su pokrenuli pojedini političari i mediji", navodi se u saopštenju.

Ukrajinska ambasada je još jednom skrenula pažnju svima koji imaju ovlašćenja i u čijoj je to nadležnosti na slobodnu prodaju majica sa simbolom ruske agresije "Z", kao i na prisustvo istog na mnogim zidovina beogradskih zgrada, koji za Ukrajince predstavlja simbol ruske agresije i ima značenje "ubij Ukrajinca".

XS
SM
MD
LG