Linkovi

Poslovni forum dijaspore u Prištini, Kurti traži investicije kao pomoć Kosovu


Premijer Kosova Aljbin Kurti obraća se tokom otvaranja Poslovnog foruma diajspore u Prištini, 27. maja 2022. (Foto: VOA)
Premijer Kosova Aljbin Kurti obraća se tokom otvaranja Poslovnog foruma diajspore u Prištini, 27. maja 2022. (Foto: VOA)

Predsednik Kosova Aljbin Kurti otvorio je dvodnevni Poslovni forum dijaspore, koji okuplja oko 200 privrednika iz celog sveta i isto toliko sa Kosova, a čiji je cilj uspostavljanje veza i partnerstva između kosovskih i privrednika iz inostranstva.

Premijer Kurti pozvao je strane preduzetnike da investiraju na Kosovu istakavši da je došlo vreme da se Kosovu pomogne na ovaj način.

“Naš poziv kao Vlade Republike Kosova je da sada doprinesemo Kosovu, ne žrtvovanjem, već investicijama. Radimo na tome da dijaspora bude sastavni deo privrednog, društvenog i kulturnog života. Nalazimo se u situaciji da su nam veštine i znanja potrebni od naše dijaspore, a ne samo finansije“, rekao je Kurti.

Tokom obraćanja privrednicima Kurti se osvrnuo i na svoju višednevnu posetu Sjedinjenim Američkim Državama, gde je, kako je rekao, predstavio i ekonomski potencijal Kosova.

“Tokom naše posete Sjedinjenim Državama pregovarali smo o sporazumima sa korporacijom Milenijumski izazov (MCC ) u Vašingtonu, za investiciju od 36,7 miliona dolara u energetski sektor u narednim godinama. Posetili smo tehnološku kompaniju da bismo predstavili potencijal IT sektora na Kosovu, razgovarali o najnaprednijim načinima korišćenja tehnologije u poljoprivredi. Takođe smo predstavili ekonomska dostignuća Kosova i potencijale za ulaganja i održali razgovore sa studentima, profesionalcima i investitorima iz albanske dijaspore”, rekao je Kurti.

Predsednik Poslovne mreže albanske dijaspore Ljazim Destani podsetio je da albanska dijaspora godinama daje ogrom doprinos Kosovu.

“Doprinos i rezultati dijaspore su vidljivi još od nezavisnosti Kosova pa do danas. Prošla godina je bila godina sa najvećim ekonomskim rastom, boljim od svih balkanskih zemalja. Ovo danas nam je potrebno, ne zbog patriotizma već zbog povećanja izvoza i naše ekonomije. Dijaspora će se i dalje razvijati i uticaće na ekonomski razvoj Kosova”, rekao je Destani.

Dvodnevni Poslovni forum dijaspore u Prištini se održava i uz podršku Američke agencije za međunarodi razvoj (USAID) .

“Kosovska dijaspora poznata je po velikoj posvećenosti svojoj zemlji, a deo te posvećenosti vidi se kroz doznake koje ona šalje. Međutim, zamislite samo kada bi te doznake koje se šalju, slale za investiranje u ekonomiju Kosova. Potrebno je da se te doznake strateški koriste. Kada bi se one usmerile u produktivno poslovanje, kosovski izvoz porastao bi na jedan sofisticiran način u skladu sa razvojem tržišta”, rekla je šefica Misije USAID-a na Kosovu Zejna Salahi.

Poslovni forum dijaspore koji organizuju NVO GERMIN, evropski ogranci Poslovne mreže albanske dijaspore i USAID na Kosovu ove godine okuplja 197 privrednika iz sveta i više od 170 sa Kosova.

XS
SM
MD
LG