Linkovi

Vučić: Na Balkanu nema saglasnosti o pitanju promene granica


Učesnici samita na Brdu kod Kranja (foto: Fonet)
Učesnici samita na Brdu kod Kranja (foto: Fonet)

U okviru procesa Brdo-Brioni, danas je na Brdu kod Kranja održan samit lidera Zapadnog Balkana, kome su prisustvovali i domaćin, predsednik Slovenije Borut Pahor i kopredsednik inicijative predsedsnik Hrvatske Zoran Milanović.

U izjavi posle plenarne sednice, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je prihvatio zaključak sa skupa, ali da nije bilo konsenzusa oko promene granica.

Beograd se zalaže da se nikada ne menjaju granice koje su prihvatile Ujedinjene nacije, dok "drugi misle da ne treba da se menjaju kada se njima svidi", objasnio je Vučić.

Sa druge strane, dobro što se u zaključcima sa skupa govori o brisanju granica u regionu, radi slobode kretanja ljudi, robe i kapitala, istakao je Vučić i naglasio da je Srbija podržala namere, želje i pretenzije drugih na Zapadnom Balkanu za dobijanje datuma za otvaranje pregovora i viznu liberalizaciju.

Takođe, Vučić je izjavio da zemlje Zapadnog Balkana ne bi postale deo EU ni kada bi ispunile sve uslove i kada bi bio postignut kompromis u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Po njegovim rečima u samoj EU postoji zamor od proširenja, kao što je i u regionu prisutan zamor od priča o tome, rekao je Vučić i poručio da nije siguran da će neko iz regiona za godinu, dve ili pet ući u EU.

Prvi susret Vučić-Osmani

Predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na današnjem skupu lidera Zapadnog Balkana u okviru procesa Brdo – Brioni pokušao da se povede rasprava o promeni granica, kojom bi se sprečilo priznanje nezavisnosti Kosova.

Kako prenosi agencija Fonet Pahor je na konferenciji za novinare rekao da se pitanje granica nikada nije pominjalo na samitima učesnika procesa Brdo - Brioni, jer cilj inicijative Brdo – Brioni nije rešavanje problema, već približavanje stavova učesnika tog procesa.

Uz konstataciju da su se danas prvi put sreli Vučić i predsednica Kosova Vjosa Osmani, Pahor je naveo da se dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine nastavlja.

Vjosa Osmani je došla sa vrlo ambicioznom agendom, ali smo uspeli da ostvarimo neku vrstu kompromisa, izjavio je Pahor.

On je izjavio da je usvojena zajednička deklaracija kojom se Evropska unija poziva da region Zapadnog Balkana vidi kao celinu. Pahor je naveo da je u deklaraciji naglašeno da Brisel na region treba da gleda kao na geopolitičko pitanje, a da zemlje Zapadnog Balkana sa druge strane moraju da ubrzaju reforme.

Predsednik Slovenije je rekao i da je ovo bio jedan od najtežih sastanaka i da nije bilo lako postoći kompromis koji nosi duboku poruku. U objavi na Tviteru Pahor je istakao da je deklaracija usvojena nakon trosatnih razgovora.

Fonet prenosi i reči predsednika Hrvatske Zoran MIlanovića, koji je govoreći o današnjem skupu izjavio da su uspeli da brod uvedu u luku bez povređenih.

Milanović je rekao da nije imao direktan razgovor sa Vučićem, ali da su tokom sastanka razmenili stavove.

Ovde smo da bismo pomogli zemljama regiona da se približe Evropskoj uniji, jer je to i interes Hrvatske i Slovenije, izjavio je Milanović i najavio da će sledeći samit procesa Brdo – Brioni biti održan u Prištini ili u Beogradu.

Ocenjujući skup na Brdu kod Kranja kao “pristojan” i “dobar”, Vučić je rekao da je bilo mnogo replika između predstavnika Beograda i Prištine, sa Sarajevom i unutar Bosne i Hercegovine, što, po njegovim rečima “nije ništa neuobičajeno”.

Kako je još rekao, dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine bi trebalo da se nastavi, ali je za to potrebna volja da se postigne kompromis.

“Nadam se da neko razume da mora da se razgovara, a ne da se naređuje”, istakao je Vučić.

Osim Pahor, Milanovića i Vučića, na samitu na Brdu kod Kranja učestvuju i predsednici Crne Gore, Severne Makedonije, Albanije i Kosova Milo Đukanović, Stevo Pendarovski, Iljir Meta i Vjosa Osmani kao i članovi Predsedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani prvi put dolazi na ovakav skup i prvi put će se susresti sa liderima zapadnog Balkana u ovakvom formatu.

Francuski predsednik Emanuel Makron, čiji je dolazak bio najavljen, ipak neće doći na samit. Inicijativa Brdo-Brioni je zajednička slovenačko-hrvatska inicijativa, pokrenuta 2010. godine, u nastojanju da poveća poverenje između zemalja u regionu i pomogne im da se pridruže Evropskoj uniji.

Aleksandar Vučić je pravo sa samita u Sloveniji otputovao u Brisel, gde treba da se sastane sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

XS
SM
MD
LG