Linkovi

Nemačka pomaže Kosovu u borbi protiv pandemije koronavirusa


Kosovo i Nemačka zajedno protiv Kovida 19
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Kosovo i Nemačka zajedno protiv Kovida 19

Tim epidemioloških i medicinskih eksperata iz Nemačke stigao je na Kosovo da bi podržali borbu protiv koronavirusa i razmenili iskustva sa kosovskim Naconalnim institutom za javno zdravlje. Nemački tim čini 25 eksperata Instituta „Robert Koh“.

Ekspertski tim iz Nemačke dočekao je kosovski ministar zdravlja Armend Zemaj, koji je ukazao da je dolazak ove grupe stručnjaka značajna pomoć Kosovu za suzbijanje koronavirusa.

„Ovi eksperti su ovde zbog svih građana Republike Kosova i to je odgovornost za sve nas. Znače puno za nas, jer su svi profesionalci u mnogim disciplinama i to je dobro za naše ministarstvo i to je podrška za sve profesionalce na Kosovu“, izjavio je Zemaj.

Vođa nemačkih eksperata doktor Andreas Jansen istakao je da će poseta, osim podrške, biti i prilika da nemački ekspertski tim sa kolegama na Kosovu razmeni dosadašnja iskustva o Kovidu 19.

Ono što smo mi naučili u poslednjih osam meseci je jedna lekcija koja je veoma jasna - niko ne može da se bori sa Kovidom 19 sam. Ovaj virus ne prepoznaje nikakve granice i na međunarodnom nivou ovakva vrsta saradnje je veoma važna. Srećan sam što sam ovde i što podržavam vašu borbu, jer vaša borba je i naša borba. Mi smo svi na istoj liniji borbe”, rekao je Jansen.

Tim eksperata dočekao je i šef Kancelarije Svetske zdravstvene organizacijena Kosovu Sergej Korijak, koji je očekuje da će poseta biti korisna za Kosovo.

Robert Koh je jedan od vodećih instituta u Evropi i svetu, ujedno i jedan od najstarijih ijedan od univerzieta sa visokom reputacijom. Oni pružaju medicinske usluge širom sveta. Mi znamo da je tim ovog instituta bio uključen i u saniranju ebole u Africi i mnoge druge medicinske situacije. Ja veoma cenim što je ovaj institut pronašao vreme da dođe ovde i pruži pomćc Kosovu da se izbori sa pandemijom”, kazao je Korijak.

Nemački tim stručnjaka na Kosovu će boraviti dve nedelje.

Ceremoniji povodom njihovog dolaska prisustvovali su i nemački ambasador Jern Rode i koordinatorka za razvoj UN-a na Kosovu Ulrika Rikardson.

Prema poslednjim podacima ukupan broj obolelih od koronavirusa je 12 683, preminulo je 488, a izlečeno je 8 788 osoba.

XS
SM
MD
LG