Linkovi

Kurti preneo Lajčaku da prihvata predlog EU za dijalog Kosova i Srbije


Kosovski premijer Aljbin Kurti, zamenik premijera Bekim Bisljimi i izaslanik EU za dijalog Srbije i Kosova u Prištini (Foto: Twitter/@albinkurti)
Kosovski premijer Aljbin Kurti, zamenik premijera Bekim Bisljimi i izaslanik EU za dijalog Srbije i Kosova u Prištini (Foto: Twitter/@albinkurti)

Premijer Kosova Aljbin Kurti saopštio je da prihvata predlog Evropske unije za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

Kurti je to objavio na Tviteru pošto se u Prištini sastao sa izalslanikom Evropske unije za dijalog Miroslavom Lajčakom.

"Dobra razmena sa specijalnim izaslanikom EU na radnom ručku u Prištini. Prihvatamo predlog EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije i smatramo ga dobrom osnovom za dalju diskusiju i solidnom platformom za napredovanje" naveo je Kurti.

Ukazao je da će određena pitanja o međunarodnim garancijama, mehanizmima implementacije i vremenskom redosledu biti razmotrena uskoro tokom pregovora u Briselu.

"Demokratski koncepti evropske orijentacije daju nam nadu", poručio je Kurti u objavi na Tviteru.

Istovremeno, evropski diplomata Lajčak poručio je da je sa kosovskim premijerom razgovarao o zakazivanju sastanka na najvišem političkom nivou u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.

On nije precizirao kada bi tačno mogao da bude održan sastanak, već je naveo da će o tome razgovarati u Beogradu i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem sa kojim se sastaje u ponedeljak - nakon posete Prištini.


Lajčak je podvukao da se nastavljaju diplomatski napori međunarodne zajednice, te dodao da je bilo reči i o predlogu EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

"Razgovarali smo o svemu što je agenda dijaloga, ali osnov našeg razgovora je predlog koji sam predstavio 9. septembra. Želimo da budemo sigurni da napredujemo oko tog predloga", rekao je Lajčak.

Prema njegovim rečima, nastavljaju se diplomatski napori međunarodne zajednice.

Jesenji predlog o normalizaciji

Premijeru Kosova i predsedniku Srbije su na jesen 2022. predočeni predlozi Evropske unije o normalizaciji odnosa dve strane – koji su nepoznati široj javnosti.

Nekoliko nepotvrđenih verzija dokumenta pojavilo se u javnosti – ali njihova autentičnost nikada nije potvrđena.

Lajčak je tokom poslednje posete Prištini, u društvu izaslanika Sjedinjenih Država, Francuske, Nemačke i Italije izjavio da su međunarodni izaslanici, kako je naveo, očekivali bolje razumevanje prilika koje pruža predlog o normalizaciji.

Sa druge strane, u istom danu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je Srbija spremna da prihvati i primeni sporazum EU o dijalogu.

Plan/predlog Evropske unije, čija je verzija nepoznata, bio je predmet rasprave tokom dvodnevne sednice Skupštine Srbije – kada je Vučić, između ostalog poručio, da će Srbija – u slučaju neprihvatanja biti izložena izolaciji jer u okolnostima ruske invazije na Ukrajinu niko neće želeti da sarađuje sa njom.

Uz to pitanje – konstantno je aktuelna i tema formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom.

Uspostavljanje organizacije još nepoznatih i nedefinisanih ovlašćenja i ustrojstva, postala je jedna od glavnih tema tokom poslednjih nekoliko susreta međunarodnih zvaničnika sa kosovskim i srpskim zvaničnicima.

Dogovor o njenom osnivanju postignut je Briselskim sporazumom 2013. godine.

Međutim, kosovski Ustavni sud je 2015. utvrdio da su pojedine odredbe tog sporazuma neustavne, a kosovske vlasti, za sada, ne pokazuju spremnost da ga primene.

Evropska unija i Sjedinjenje Države pozivaju kosovske vlasti i premijera Kurtija da je formiraju što je moguće pre.

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar poručio je u nedavnom razgovoru za Glas Amerike da će to, kako je precizirao biti učinjeno, sa ili bez kosovskog premijera – jer su se sa time kosovska vlada i država prethodno saglasile.

XS
SM
MD
LG