Linkovi

Kurti postavio šest uslova za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom


Premijer Kosova Aljbin Kurti (Foto: Vlada Kosova)
Premijer Kosova Aljbin Kurti (Foto: Vlada Kosova)

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom može razmatrati pod nekoliko uslova, a jedan od njih je da je potrebno da bude u skladu sa Ustavom i zakonima koji su na snazi u Republici Kosovo.

Drugi uslov je, prema njegovim rečima, da Zajednica ne može da bude monoetnička, odnosno, da je potrebno da promeni ime. Istakao je da ne može da ima nikakva izvršna ovlašćenja, da služi isključivo saradnji između opština, na osnovu kosovskog Zakona o lokalnoj samoupravi, izvestio je Radio Slobodna Evropa.

Zajednica opština sa srpskom većinom je dogovorena u okviru dijaloga Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa, koji se od 2011. godine vodi posredstvom Evropske unije.

Dok Beograd insistira ne njenom formiranju, Priština tako nešto odbija uz obrazloženje da nisu moguća udruživanja na nacionalnoj osnovi ali i zbog zabrinutosti da bi ona mogla da postane novi entitet poput Republike Srpske u Bosni i Hercegovini.

"Prava nacionalnih manjina i relevantni mehanizmi zaštite treba da ojačaju princip reciprociteta između dve države, kao i da uzmu u obzir evropske standarde i modele", rekao je on.

Četvrti Kurtijev uslov za formiranje Zajednice je da se pre osnivanja ukinu, kako ih ne označio, nelegalne strukture Srbije na severu Kosova i preda nelegalno oružje.

"Udruživanje je deo konačnog sporazuma i sprovodiće se tek nakon međusobnog priznanja", peti je uslov kosovskog premijera.

On je potom na kraju rekao da predsednik Srbije treba da povuče pisma upućena pet državama članicama EU da ne private zahtev Kosova za članstvo u EU.

XS
SM
MD
LG