Linkovi

Skupština usvojila Izveštaj o Kosovu, Vučić kaže da Srbija plaća cenu neuvođenja sankcija Rusiji


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom rasprave u Skupštini Srbije (Foto: AP/Darko Vojinović)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom rasprave u Skupštini Srbije (Foto: AP/Darko Vojinović)

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom u periodu od 1. septembra 2022. do 15 januara. 2023.

Kamberi: Uhapsili ste mladića, dobili ste premijera sa kojim morate da razgovarate

Šaip Kamberi (Foto: RSE/Vesna Anđić)
Šaip Kamberi (Foto: RSE/Vesna Anđić)

Šaip Kamberi, poslanik albanske nacionalnosti iz redova manjina, izjavio je tokom skupštinske rasprave da prihvatanje francusko-nemačkog predloga neće biti lako zbog antialbanskog narativa i narativa o Kosovu, izvestio je list Danas.

Kamberi je kritikovao Izveštaj o pregovorima sa Prištinom, čiji je autor Kancelarija za Kosovo Vlade Srbije, u kojem se navodi da je kosovska strana odgovorna za napetosti.

On je ukazao i na neosnovanost kritika na račun kosovskog premijera Ajbina Kurtija, rekavši da on nije terorista, na šta je usledio Vučićev odgovor da je Kurti, kako se izrazio - njegov mentor.

Takođe, Kamberi je pitao tokom rasprave nije li hapšenje Kurtija i drugih Albanaca primer represivne politike Srbije.

Uhapsili ste mladića, dobili ste premijera sa kojim morate da razgovarate“, rekao je Kamberi u Skupštini Srbije - piše Danas.

Ocenio je da je, kako se izrazio, sedenju na dve stolice došao kraj i da nema više taktike odugovlačenja. Naveo je da je došlo vreme diplomatske akcije koja Srbiju treba da dovede do spoljnopolitičkog opredeljenja, te naveo da pregovorima treba doći do sporazuma.

Iluzija su, ocenio je Kamberi, ideje da će se NATO i EU raspasti.

Naveo je da Beograd sporazum treba da prihvati i kao otvaranje novog poglavlja i u komunikaciji s Albancima u Preševskoj dolini.

Od 186 poslanika, dokument je podržalo njih 154, protiv su bila 23, a devet nije glasalo.

Dvodnevnoj raspravi u parlamentu Srbije prisustvovao je predsednik Srbije koji je obrazlagao i stav Srbije u vezi sa evropskim predlogom za dijalog sa Kosovom - koji je i dalje nepoznat javnosti.

U završnom obraćanju pre glasanja predsednik Srbije poručio je da je uvek spreman da o Kosovu razgovara sa predstavnicima svih poslaničkih grupa.

Tokom debate, koja je u pojedinim trenucima poprimala oštre tonove na ivici fizičkog obračuna, osim Kosova - bilo je reči i o drugim temama.

"Srbija plaća cenu u međunarodnim odnosima zato što nije uvela sankcije Rusiji", izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, tokom rasprave o Kosovu, ne želeći da precizira kolika je ta cena.

"Smatram da je cena politike koju vodite dobra dok možete da izmerite i kad ona ne košta previše. Košta, ne malo, ali dok nas ne košta vitalnih interesa moramo da čuvamo našu politku koja mora da bude samostalna, nezavisna, slobodarska. Ako ne budemo to mogli, ja ću doći i reći ne možemo više da izdržimo", rekao je Vučić posle izlaganja poslanika poslaničke grupe “Ujedinjeni” Borka Stefanovića, prenosi Fonet.

Predsednik Srbije poručio je da je Srbija izabrala taj put.

"Smatrali smo da je to put samostalne, nezavisne Srbije koja treba da donosi odluke u skladu sa onim šta se njoj dešavalo u prošlosti, u skladu sa onim što imamo i oko Kosova i Metohije i oko mnogih drugih pitanja", rekao je on.

Predsednik Srbije ustvrdio je da mu niko ne može rreći da radi za Ruse, ili Amerikance, niti za bilo kog drugog.

"Potpuno sam opsednut problemima koje Srbija ima i samo se time bavim i ne interesuje me niko drugi, ali je tačno da je ovo jedna od tema koja je veoma teška za nas i koju teško nosimo na svojim leđima", rekao je Vučić.

"Rukovodićemo se interesima države Srbije i našeg naroda i u skladu sa tim donosićemo odluku", istakao je on.

Ranije tokom skupštinske rasprave poručio je da, kako se izrazio,
poštuje Rusiju, ali joj je ne služi.

"Služim samo Srbiji i to je bila moja politika i biće moja politika", rekao je Vučić.

Poslanik poslaničke grupe "Ujedinjeni" Borko Stefanović rekao je da nije dobro hvaliti se politikom neuvođenja sankcija Rusiji i da se time Srbija dovoodi u sve težu situaciju.

"Ono što se desilo i što ne možemo izbeći jeste da zbog stava ove Vlade da 300 i nešto dana ne usaglasimo spoljnu politiku sa EU, uvedemo bar neki paket sankcija, zbog toga imamo i ekonomske posledice i pretnje neformalnim sankcijama, mogućnost stagnacije u ulaganjima stranih kompanija, mogućnost povlačenja stranih kompanija, prekidanje evropskih fondova, prekid evropskih integracija", istakao je Stefanović.

"Nikad neću pregovarati zbog opstanka na vlasti"

Vučić je izjavio i da nikada neće pregovarati zbog opstanka na vlasti i istakao da ga interesuje "opstanak i napredak Srbije".

“Nikada nisam pregovarao o opstanku na vlasti ni sa kim, niti ću, niti me to zanima. Toliko sam vas puta pobeđivao da mi je dojadilo, i najubedljivije u istoriji Srbije. Verujem da se skoro neće desiti da neko tako ubedljivo pobedi i ne dva puta, već mnogo puta na različitim izborima”, rekao je Vučić u Skupštini Srbije odgovarajući na izlaganje poslanika Zeleno – levog kluba Roberta Kozme, javlja FoNet.

Vučić: Niko sa nama neće razgovarati ako ne prihvatimo evropski plan
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Vučić je rekao da biste "nekoga ucenili morate da imate nešto čime biste ga ucenili”.
Dodao je da mu niko nikada ničim ličnim nije pretio, niti ima čime.

On je rekao da ga ne interesuje da li će neko da uvodi sankcije i istakao da je bio ponosan na sankcije koje su protiv njega uvedene 1999. godine.

Poslanik Zeleno-levog kluba Robert Kozma ocenio je da ovako organizovana sednica o Kosovu i Metohiji nema puno smisla, jer poslanicima nije dat predlog sporazuma.

“Kada predsednik Srbije kaže da su pretili sankcijama Srbiji mi ne možemo, a da ne posumnjamo da su pretili sankcijama predsedniku lično, jer ono što znamo je da predsednik Srbije vodi pregovore isključivo o zaštiti sopstvenih interesa i o sopstvenom opstanku na vlasti”, rekao je Kozma.

Predsednik Srbije je prvog dana sednice govorio i o sankcijama Rusiji, rekavši da će Beograd možda morati da ih uvede. U petak je izjavio da je potreban mir u Ukrajini, ili će Srbija "nagrabusiti".

"Nas više neće moći da trpe. Ne samo zbog sankcija, već zato što se Putin poziva na kosovski presedan. To su mi rekli i Makron i Šolc", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da "poštuje Rusiju, ali joj ne služi".

Poslanik Narodne stranke Stefan Jovanović izjavio je da poslanici te stranke neće prisustvovati sednici Skupštine Srbije o Kosovu i naveo da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić zloupotrebio skupštinsku govornicu da napada političke protivnike i da ne govori o tome kakva je pozicija Srbije, prenosi FoNet.

On je rekao da poslanici Narodne stranke neće da učestvuju "u cirkuskoj predstavi koju pravi Vučić".

"Aleksandar Vučić nije došao ovde da nastupa sa integritetom predsednika Srbije, već je došao da nastupa kao predsednik SNS. Umesto da razgovaramo o poziciji Srbije i o tome kako da učvrstimo poziciju Srbije po ovom najvažnijem nacionalnom i državnom pitanju, on je došao da razmišlja samo o svom ličnom najvažnijem pitanju, a to je pitanje njegovog ličnog rejtinga“, rekao je Jovanović na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Raspravu u četvrtak obeležili su oštri vrbalni sukobi i uzajamne optužbe, a sednica je u jednom trenutku bila na ivici fizičkog obračuna među poslanicima vladajuće stranke i dela opozicije, prenosi FoNet.

Opozicija je kritikovala Vučića što nije objavio francusko-nemački predlog za rešavanja kosovskog pitanja i odbacila taj plan u načelu.

Predsednik Srbije je u Skupštini u četvrtak rekao da je pred poslanike došao iz "osećaja dužnosti da građanima kaže šta se događa kako bi sami mogli da procene kakve su posledice", iako evropski predlog i dalje nije javan.

Ispred Skupštine Srbije u četvrtak je održan protest stotinak građana, kojima su se na kratko obratili i poslanici opozicionih partija desnice.

Protest protiv evropskog predloga za Kosovo ispred Skupštine Srbije
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

XS
SM
MD
LG