Linkovi

Kurti: Ustav Kosova ne dozvoljava Asocijaciju po etničkoj osnovi


Kurti: Svi potpisani sporazumi su jednake važnosti
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:34 0:00

Kurti: Svi potpisani sporazumi su jednake važnosti

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da Ustav Kosova ne dozvoljava udruživanje po etničkoj osnovi, kao i da je sporazum o Zajednici opština sa srpskom većinom jednak po važnosti sa preostala trideset tri - koje su Kosovo i Srbija potpisali u okviru dijaloga kojim posreduje Evropska unija.

Kao prvo, ne postoje srpske opštine na Kosovu, postoje opštine gde su Srbi većinsko stanovništvo, ali nema ni albanskih, ni srpskih, ni turskih opština. Opštine su opštine građana, što znači da opštine nemaju nacionalnu pripadnost", odgovorio je Kurti na pitanje Glasa Amerike da li je tokom susreta sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Miroslavom Lajčakom razgovarao o njenom osnivanju.

Lajčak se u sredu uveče na Kosovu sastao sa Aljbinom Kurtijem i njegovim zamenikom Besnikom Bisljimijem.

Na društvenoj mreži Tviter poručio je da svi sporazumi koje su postigle dve strane moraju biti sprovedeni.

Premijer Kurti je u odgovoru na pitanje Glasa Amerike izneo tvrdnju da Ustav Kosova ne dozvoljava udruživanje po etničkoj osnovi.

"Možete imati Asocijaciju opština ili raznih drugih organizacija samo po drugoj osnovi, bilo to ekonomska, privredna, socijalna, potom zdravlja i obrazovanja, ali ne po etničkoj osnovi. Trideset tri sporazuma potpisana pre nego što sam došao na vlast su raspoređeni u horizontalnoj ravni, a ne hijerhijski", ukazao je premijer Kosova.

Prema njegovim rečima sporazum o Zajedncici opština sa srpskom većinom nije važniji od drugih.

"Sva 33 sporazuma su jednaka i oni će biti tretirani u našim pregovorima koji u osnovi imaju ovaj zadnji predlog evropske zajednice koji je dobio podršku, pogotovo od Francuske, Nemačke i Sjedinjenih Američkih Država. Svi oni prethodni sporazumi su unutar tog predloga, ne možeš ti sada da uzmeš jedan svoj sporazum i reći da je to jedini sporazum koji je važan", istakao je on.

Prema Kurtijevim rečima, Briselski sporazum potpisan 19. aprila 2013. godine kojim se, između ostalog predviđa i formiranje Zajednice srpskih opština, predsednik Srbije Aleksandar Vučić prekršio je 10. decembra 2022 - kada je pisano obratio predstavnicima pet država Evropske unije koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

Predsednik Srbije je potpisao pismo protiv aplikacije Republike Kosova za članstvo u Evropskoj zajednici. To je prekršaj, on je prekršio svoj najdraži sporazum jer u tački 14. tog sporazuma kaže se da Kosovo i Srbija neće praviti nikakve prepreke jedni drugima što se tiče puta ka evropskim integracijama. Znači taj sporazum na koji se poziva zvanični Beograd je prekršen pre mesec i po dana od strane srpskog predsednika”, rekao je Kurti.

Premijer Kosova je ponovio da potpuna normalizacija odnosa između Kosova i Srbije podrazumeva međusobno priznavanje i da kako je naveo sem toga nema tog sporazuma koji može, kako je rekao, da uđe u centar budućeg dogovora.

Zajednica opština sa srpskom većinom (ZSO), organizacija još nepoznatih i nedefninisanih ovlašćenja i ustrojstva, postala je jedna od glavnih tema tokom poslednjih nekoliko susreta međunarodnih zvaničnika sa kosovskim i srpskim zvaničnicima.

Dogovor o njenom osnivanju postignut je Briselskim sporazumom 2013. godine.

Međutim, kosovski Ustavni sud je 2015. utvrdio da su pojedine odredbe tog sporazuma neustavne, a kosovske vlasti, za sada, ne pokazuju spremnost da ga primene.

XS
SM
MD
LG