Linkovi

Kakva je uloga Amerike u rešavanju kriza na Kosovu?


Savetnik u Stejt departmentu Derek Šole i kosovski premijer Aljbin Kurti, januar 2023. (Foto: Vlada Kosova)
Savetnik u Stejt departmentu Derek Šole i kosovski premijer Aljbin Kurti, januar 2023. (Foto: Vlada Kosova)

Amerika intenzivnije učestvuje u rešavanju kosovskog pitanja od dolaska Džoa Bajdena na vlast, deluje u harmoniji sa EU i sa dobro pripremljenom diplomatskom taktikom, ocenjuju učesnici onlajn debate "Uloga Amerike u nedavnoj krizi na Kosovu".

Ipak, pitanje je da li će pojačan angažman nečim rezultirati i da li je situacija na Kosovu bliža dogovoru ili eskalaciji?

Učesnici debate različito odgovaraju na ovo pitanje, ali su u jednom saglasni - dogovor sa aktuelnim premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem ići će - veoma teško.

Marko Dašić, asistent na Fakultetu političkih nauka i viši istraživač Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative (CDDRI), kaže da SAD Srbiju u kosovskom pitanju predstavljaju kao konstruktivnu stranu, da pomirljivom retorikom "ne paraju uši prosečnom građaninu Srbije" i prave atmosferu u kojoj se kasnije mogu lakše provući i neke oštrije poruke.

To je, smatra, rezultat dugo osmišljavane diplomatske taktike u kojoj je važan igrač američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil.

“Dobra diplomatija dolazi iz dobre prireme i verujem da Hil dobro priprema teren za ono čemu svedočimo proteklih meseci. Mislim da je iskustvo ambasadora učinilo da ovo intenzivno uključivanje SAD ne bude dočekano na nož u sprskoj javnosti, jasno kreirane poruke prijemčive su za uvo prosečnog građanina u Srbiji. Kada neko kaže da Kurti mora da formira Zajednicu srpskih opština, to prosečnom građaninu zvuči da se vrši pritisak na Prištinu, umesto na Beograd”, kaže Dašić.

I dok prema Beogradu neguju pomirljivu retoriku, prema Prištini su SAD oštrije, iako suštinski nema promene politike prema Kosovu.

Specijalni izlasnik SAD Gabrijel Eskobar je poslednji među američkim zvaničnicima koji je i u intervjuu Glasu Amerike ponovio da ZSO mora da bude formirana, uprkos tome što je kosovski premijer nekoliko puta rekao da tu obavezu neće ispuniti.

Milica Andrić Rakić, direktorka Nove društvene inicijative iz Kosovske Mitrovice, kaže da su Eskobarove poruke o ZSO izazvale dosta negativne reakcije u kosovskoj javnosti.

Ipak, ona smatra da bi cena opiranja Aljbina Kurtija da formira ZSO, uz ovakav američki pritisak, mogla da bude previsoka i da bi kontinurane negativne poruke SAD mogle loše da utiču na njegovu popularnost.

"Mislim da će ZSO koristiti da pritiskaju Kurtija, pre nego da će se baviti obaranjem kosovske vlade, iz toga bi Kurti izašao jači", kaže Andrić Rakić.

Ona napominje da su SAD pokazale i veće razumevanje za probleme srpske zajednice na severu Kosova, kao i da postoje "opširna svedočenja o tome da su Amerikanci nedavno sprečili da kosovska policija ukloni barikade - što nije bio slučaj 2011. ili 2012. godine".

Može li aktuelni pristup SAD da promeni stav Aljbina Kurtija prema ZSO?

"Kurti u narednim mesecima mora da radi nepopularne stvari: da radi na formiranju ZSO, da radi na povratku Srba u institucije, da reguliše status Srpske pravoslavne crkve - što je užasno nepopularno na Kosovu i ne verujem da će on to moći da 'proguta'”, kaže Andrić Rakić, dok Dašić ističe:

“Verujem da Kurti neće krenuti u ZSO i da verbalne sankcije neće promeniti njegov stav, po cenu promene vlasti... Mislim i da srpska strana neće uraditi ništa dok se ne formira ZSO. I tako se nalazimo u blokadi za koju verujem da mogu da odblokiraju formiranje ZSO, ali sa Kurtijem – teško”.

Američki izaslanik Eskobar je rekao da formiranje ZSO i pregovaranje na osnovu evropskog predloga nisu u potpunosti povezani, već da se dešavaju paralelno.

Predsednik Srbije je u petak kazao da je spreman da razgovara o francusko-nemačkom predlogu, a detalje bi trebalo da iznese u najavljenom obraćanju javnosti u ponedeljak uveče.

Rekao bih da se ovo zahuktava. Kada je neko letos pomenuo rano proleće da se nešto dogovori, delovalo je potpuno nerealno. I sad deluje nerealno da će se postići neki sporazum, ali da će se desiti susret visokih predstavnika Beograda i Prištine, da će se obnoviti dijalog, deluje dosta realno. Ali, ne mislim da će se desiti sutra”, zaključuje Marko Dašić.

Milica Rakić Andrić nije sigurna da li je bliži dogovor ili eskalacija.

“Čini se da sporauzm, ako ga i bude ove godine, neće biti sveobuhvatan sporazum, već će biti drugi sporazum o normalizaciji, u kojem će se dve strane obavezati da sledeći sporazum bude konačan. Ali, to je nešto što će jako teško proći na Kosovu i zato mislim da ćemo pre imati eskalaciju nego dogovor... I nažalost, dok ovo pričam, stiže sve više potvrda o ozbiljnom incidentu u Leposaviću, koji može da izazove eskalaciju".

Prema navodima Kancelarije za KiM, na putu između Kosovske Mitrovice i Leposavića, pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije ROSU u ponedeljak oko 11:30 pucali su na automobili u kojem su bila dva Srbina. Jedan muškarac je ranjen i prebačen u bolnicu u Kraljevu, dok je drugi prošao bez povreda.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova tvitovao je da su dve osobe u vozilu pokušale da izbegnu policijski punkt i da su "namerno udarile u automobil kosovske policije i dovele život policajaca u opasnost".

"Službenici KP su bili primorani da pucaju u smeru vozila da bi neutralisali situaciju", naveo je na Tviteru ministar Đeljalj Svećlja.

XS
SM
MD
LG