Linkovi

Američke diplomate: ZSO ne podriva Ustav Kosova


Savetnik u Stejt departmentu Derek Šole
Savetnik u Stejt departmentu Derek Šole

VAŠINGTON - Ispunjavanje obaveze Kosova za osnivanje Zajednice opština sa većinskim srpskim stanovništvom (ZSO) ne podriva Ustav Kosova, niti ugrožava njegov suverenitet, nezavisnost ili demokratske institucije, navodi se u zajedničkom tekstu američkih diplomata Dereka Šolea i Gabrijela Eskobara koji objavljuje Kossev, prenosi FoNet.

Savetnik Stejt departmenta Šole i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Eskobar pišu i da se "izričito protive" stvaranju bilo kakvog entiteta koji bi ličio na Republiku Srpsku.

"Međunarodna zajednica ne nastoji da nametne rešenje. Umesto toga, od Kosova tražimo da pruži svoju viziju Zajednice i voljni smo da pružimo ekspertizu i političku podršku kako bismo osigurali da ona funkcioniše u najboljem interesu za sve stanovnike Kosova", navodi se u tekstu Šolea i Eskobara.

Diplomate pišu da bi Zajednica opština sa većinskim srpskim stanovništvom koordinisala pitanja i usluge kao što su obrazovanje, zdravstvena zaštita, urbano i ruralno planiranje i lokalni ekonomski razvoj - drugim rečima, funkcije za koje su sve opštine na Kosovu odgovorne.

"To je način da se poboljša svakodnevni život ljudi, stvara poverenje između etničkih Srba i centralne vlade, obezbedi veća povezanost između severa i ostatka zemlje i stvori mehanizam za potpunije učešće Srba u građanskom životu Kosova...Jednako važno, sprovođenje formiranje ZSO je neispunjena međunarodna obaveza koja zahteva delovanje Kosova, Srbije i EU, a tu je i dalje posvećenost SAD u pružanju podrške dijalogu koji se vodi uz podršku EU", navode američke diplomate.

Šole i Eskobar podsećaju da je specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak istakao da postoji 14 sličnih aranžmana unutar EU, od kojih nijedan ne krši evropske sisteme efektivne vlade.

Kosovo u okviru dijaloga koji se vodi uz podršku EU može da odbaci opcije koje ugrožavaju njegovu pravnu strukturu, ali ne može da odbija da ispuni svoje obaveze, ukazali su Šole i Eskobar.

Oni dodaju da su SAD, kao zemlja koja najviše u svetu podržava Kosovo, posvećene tome da pruže podršku narodu Kosova kako bi se osiguralo da se ne podriva njegova ustavna i pravna struktura.

Donfrid: SAD i EU ne nameću rešenja Kosovu i Srbiji
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00

Diplomate u tekstu navode da bi Zajednica opština sa većinski srpskim stanovništvom podrazumeva da opštine sa zajedničkim interesima, jezikom i kulturom mogu kroz ekonomiju obima i razmenu najboljih praksi da zajedno efektivnije rade na rešavanju zajedničkih izazova u pružanju javnih usluga.

"Šta Zajednica opština sa većinskim srpskim stanovništvom ne bi trebalo da bude? Ona neće biti novi dodatni nivo vlasti uz izvršnu i zakonodavnu vlast kosovske vlade", pišu Šole i Eskobar.

Svaka podrška i pomoć koju bi Srbija pružala zajednici kosovskih Srba morala bi da bude transparentna i da prolazi kroz ove legitimne, odnosno zvanično dopuštene kanale, dodaju diplomate.

"Takođe je važno napomenuti da Zajednica opština sa većinski srpskim stanovništvom neće biti monoetnička, jer bi tu bile opštine sa većinskim srpskim stanovništvom u kojima ne žive samo etnički Srbi, već i druge etničke grupe, Albanci, Bošnjaci i drugi, čija prava takođe moraju biti osigurana i zaštićena".

Predstavnici SAD navode da su među njihovim najvažnijim ciljevima na Zapadnom Balkanu "pružanje pomoći u stvaranju uslova za zdrav, miran i održiv odnos između Srbije i Kosova".

"U proteklih nekoliko sedmica smo sa izaslanicima Francuske, Nemačke, Italije i EU bili u Beogradu i Prištini kako bi ohrabrili obe strane da prihvate predlog EU da dve zemlje normalizuju odnose, prekinu ciklus krize i konfrontacija i odlučno napreduju u svojim evropskim integracijama. Verujemo da je ovo istorijska prilika koju obe strane treba da iskoriste", navode Šole i Eskobar.

XS
SM
MD
LG