Linkovi

Vučić i Blinken razgovarali telefonom, sastali se Šole i Dačić


ARHIVA - Državni sekretar Entoni Blinken
ARHIVA - Državni sekretar Entoni Blinken

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je telefonom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Zahvalio sam se na konstruktivnom angažmanu sa američko-evropskim timom prošle nedelje i na otvorenosti za predlog Evropske unije koji će omogućiti mir i stabilnost u regionu, što je ključno za evropsku budućnost Srbije”, napisao je Blinken na društvenoj mreži Tviter.

Informaciju o tome na svom Instagram profilu objavio je i Aleksandar Vučić - navodeći da su dvojica državnika razmatrala situaciju na Kosovu, evropski put Srbije i bilateralne odnose dve zemlje.

"Razmenili smo stavove o dijalogu Beograda i Prištine, a posebno sam naglasio da mir i stabilnost u celom regionu i sigurna ekonomska budućnost, predstavljaju ključne ciljeve za sve ljude koji žive na Zapadnom Balkanu", objavio je predsednik Srbije na svom zvaničnom nalogu na Instagramu.

Vučić je dodao da se sa Blinkenom saglasio da Srbija i SAD imaju višestruke mogućnosti za unapređenje partnerstva i bilateralne saradnje u različitim oblastima.

Šole i Dačić u Vašingtonu

Blinken i Vučić nisu jedini zvaničnici dve države koji su bili u kontaktu u sredu.

U toku dana, Derek Šole, savetnik u Stejt departmentu, razgovarao je u američkoj prestonici sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem - koji u Sjedinjenim Državama boravi povodom tradicionalnog Molitvenog doručka.

“Posle razgovora sekretara Blinkena sa predsednikom Vučićem - imao sam sjajan susret sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem. Potvrdili smo dugotrajno prijateljstvo Sjedinjenih Država i Srbije i podržali angažman Srbije u dijalogu sa Kosovom. Kao i napore na promovisanju mira i bezbednosti u regionu”, napisao je Šole na Tviteru.

Tokom poslednjih nedelja intenzivirana je diplomatska inicijativa u okviru nastojanja Evropske unije i Sjedinjenih Država za podsticanje dijaloga dve strane i promovisanja procesa integracija.

EU i SAD nastoje da obezbede saglasnost Kosova i Srbije za predlog o dijalogu, koji je podržala Unija, kao i da uvere premijera Kosova Aljbina Kurtija da primeni deo briselskog sporazuma iz 2013. godine koji se odnosi na osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Kurti se protivi osnivanju zajednice koja bi, kako kaže, imala monoetnički karakter - navodeći da se to kosi sa odlukama Ustavnog suda koji je 2015. proveravao ustavnost pojedinih odredbi Prvog briselskog sporazuma koji su postigli Srbija i Kosovo.

XS
SM
MD
LG