Linkovi

Premijer Kosova poziva Zapad da ne vrši pritisak zbog formiranja ZSO


Kosovski premijer Aljbin Kurti odgovara na pitanja Asošijeted presa u glavnom gradu Prištini na Kosovu. 5. februar, 2023. (Foto: AP/Franc Zhurda)
Kosovski premijer Aljbin Kurti odgovara na pitanja Asošijeted presa u glavnom gradu Prištini na Kosovu. 5. februar, 2023. (Foto: AP/Franc Zhurda)

Kosovski premijer Aljbin Kurti pozvao je zapadne sile da ne vrše pritisak na njegovu zemlju da prihvati spornu Zajednica opština sa srpskom većinom koja povećava tenzije između Kosova i Srbije.

Kurti je u intervjuu za agenciju AP u nedelju, rekao da bi fokus umesto toga trebalo da se usmeri na Srbiju da postane više demokratska i da se oslobodi onoga što je nazvao beogradskim hegemonističkim idejama.

Kurti je istakao da bi srpska vlada trebalo da prizna nezavisnost svih bivših republika bivše Jugoslavije kako bi se “suočila sa prošlošću" i naglasio da bi Beograd trebalo da teži ka Evropskoj uniji i NATO-u, a ne Rusiji.

Premijer je rekao da će, ako se oslobode ideje da Kosovo još uvek pripada Srbiji, "oni biti mnogo demokratskiji, evropski."

Dijalog između Kosova i Srbije, kojim posreduje EU, traje od 2011. godine, ali je primenjeno manje od 33 odsto potpisanih sporazuma.

Kurti je rekao da su pregovori do sada bili "ideologija za rešavanje problema … svako rešenje postajalo je sve komplikovanije, sve manje izvedivo, i javnost je izgubila interes". On je smatrao da je novi predlog " dobar okvir i platforma za napredovanje … što nas čini da se nadamo budućim razgovorima i sporazumu." Detalji predloga još nisu objavljeni.

Sjedinjene Države povećale su pritisak na Prištinu da sprovede sporazum iz 2013. godine o uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom, koja će koordinirati rad na obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, planiranju zemljišta i ekonomskom razvoju na lokalnom nivou.

Ustavni sud Kosova je 2015. godine proglasio deo plana neustavnim, ocenjujući da ne uključuje druge etničke zajednice i da bi to moglo da zahteva korišćenje izvršnih ovlašćenja.

Kurti ističe da uspostavljanje zajednice nije njegov prioritet i prošle nedelje je postavio uslove koji kažu da se ona može formirati samo kao deo ukupnog sporazuma o normalizaciji odnosa, koji je Srbija odbacila u prošlosti. Kosovske vlasti strahuju da bi to na kraju moglo da podrije državnost zemlje uz pomoć Beograda.

"Zapadne sile trebalo bi da uče iz primera mini države koju vode bosanski Srbi, Republike Srpske, plašeći se stvaranja mini države na Kosovu", rekao je on, dodajući da "Beograd koristi stvaranje zajednice kao oružje protiv nezavisnosti Kosova."

"Ako na zapadnom Balkanu uvedemo ideju etnički zasnovane zajednice opština, to je recept za nove sukobe“, rekao je Kurti.

"Zapadne sile ne bi trebalo da vrše pritisak na manje zemlje kao što je Kosovo, koje su demokratske", naglasio je on. "Problemi između Kosova i Srbije možda su mali i dosadni, ali bi trebalo da obrate pažnju na ono što se dešava u regionu, jer bilo koje pogrešno rešenje na Balkanu može i biće korišćeno drugde."

"Uzajamno priznavanje je centar svakog pregovaračkog procesa", insistirao je on, "nešto što Beograd oštro odbija".

XS
SM
MD
LG