Linkovi

Građanske NVO u Srbiji i pojedinci pozivaju vlast da prihvati nemačko-francuski predlog


Saobraćajni znak u blizini Mitrovice na severu Kosova (REUTERS/Hazir Reka)
Saobraćajni znak u blizini Mitrovice na severu Kosova (REUTERS/Hazir Reka)

Grupa srpskih nevladinih organizacija i pojedinih javnih ličnosti zatražila je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, vlade i Skupštine Srbije da prihvate predloge koji vode ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uz ocenu da je takozvani francusko-nemački predlog za pitanje Kosova i Metohije „istorijska prilika da vlasti i građani Srbije prihvate realnost“.

Te organizacije su u zajedničkom saopštenju, koje je medijima prosledila Inicijativa mladih za ljudska prava, ocenile da je to prilika i da se postave osnove za izgradnju dobrosusedskih odnosa Srba i Albanaca koji bi trajno promenili perspektivu čitavog Balkana.

"Svaka nemogućnost razgovora sa Prištinom ima korene u našoj konfliktnoj prošlosti pa je neophodno da se rešenja pronalaze radom na uzrocima koji predstavljaju žarišta našeg nerazumevanja i imaju posledice na svakodnevne živote ljudi“, navodi se u saopštenju.

Oni su ocenili da institucije u Srbiji moraju da budu odlučne, istrajne i spremne da zaustave ekstremističke politike i delovanja različitih grupa i pojedinaca, uključujući i one koji deluju, ili su delovali, uz podršku srpske vlasti, a koje „ugrožavaju mir, evropsku budućnost zemlje i promovišu kršenje ljudskih prava, diskriminaciju, mržnju i laži u javnom prostoru“.

"Evropski pregovori Beograda i Prištine i sporazum koji je predstavljen pregovaračkim stranama moraju da budu transparetno vođeni uz iznošenje svih relevatnih informacija u javnost. Novi sporazum dobra je prilika za zaokret Srbije i izgradnju politike pomirenja koja će graditi veze, čuvati mir i jačati vladavinu prava“, navodi se u saopštenju.

Poziv su potpisali, Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji, organizacija "Hartefakt", Centar za praktičnu politiku, organizacija "Civil Rajts Defenders", Institut za evropske poslove, Građanske inicijative, Žene za mir, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Organizacija "Novi Optimizam", Centar za ljudska prava-Niš, organizacija "Konsultacije za lezbejke", Nataša Govedarica, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Žene u crnom Srbija, Beogradski centar za ljudska prava, Fond za humanitarno pravo, Biljana Srbljanović, Svetislav Basara i organizacija "Atina - Udruženje građana za borbu protiv trgovine ljudima".

XS
SM
MD
LG