Linkovi

"Normalizacija podrazumeva priznavanje nezavisnosti Kosova"


Premijer Kosova Isa Mustafa
Premijer Kosova Isa Mustafa

Premijer Kosova Isa Mustafa rekao je u četvrtak obraćajući se poslanicima Skupštine Kosova da normalizacija odnosa sa Srbijom podrazumeva raspuštanje paralelnih struktura, ali i priznavanje nezavisnosti Kosova. On je ocenio da je rušenjem zida u Severnoj Mitrovici omogućena sloboda kretanja, a opozicija smatra da je će gradnjom nove betonske konstrukcije zid biti samo redizajniran.

O situaciji na severu Kosova premijer, Isa Mustafa poslanicima se obratio na zahtev 14 opozicionih poslanika koji su kao posebnu tačku dnevnog reda sednice kosovskog parlamenta zatražili raspravu o situaciji nastaloj oko izgradnje i rušenja zida. On je poručio da će se problemi na severu Kosova, kao i u ostalim delovima, rešavati na osnovu zakona i komunikacijom sa građanima.

“Ove nedelje smo srušili zid u Mitrovici u korist slobode kretanja građana, uz angažovanje instuitucija i uz razgovore sa opštinskim organima u Severnoj Mitrovici. Počela je rezalizacija plana za izgradnju šetališta u Mitrovici u saradnji sa opštinom i Ministarstvom prostornog planiranja”, rekao je Mustafa.

Mustafa je istakao da postoje dva glavna problema koja opterećuju situaciju na Kosovu, a to su kako kaže postojanje srpskih paralelnih struktura i direktan uticaj Vlade Srbije na srpske poslanike i članove vlade iz redova Srpske liste.

“Ovo pitanje treba da bude integralno, a ne samo četiri opštine na severu Kosova. Postoji tendencija da Srbija vrši uticaj na Kosovo. Konačno, normalizacija odnosa sa Srbijom dovodi se u vezu sa raspuštanjem ilegalnih struktura i priznavanjem nezavisnosti Kosova od strane Srbije”, kazao je Mustafa.

Mustafa je istakao da je situacija na severu Kosova pozitivno rešena zahvaljujući briselskom dijalogu. Međutim poslanik opozicionog pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti smatra da bi dijalog ovakav kakav je trebalo prekinuti.

„Mi smo za dijalog sa Srbima, mi smo protiv dijaloga bez načela. Mi ne prestajemo da vodimo dijalog, ne možete biti normalni ljudi ako ste protiv dijaloga, ali pitanje je kakav dijalog se vodi, sa kojim ciljem, pod kojim uslovima, o kojim temama. Zašto vi nikad niste u stanju da tamo kao prioritet date pitanje o pljački penzija, silovanju žena, o Preševu, Medveđi i Bujanovcu ili zločincima Srbima koji su na Kosovu i u Srbiji? Tamo su teme koje je odredila Srbija. Kada vi idete u Brisel predstavljate Kosovo kao temu dijaloga, a ne kao stranka u dijalogu, zato smo mi protiv ovog dijaloga“, rekao je Kurti obraćajući se premijeru Mustafi.

Govoreći o zidu u Severnoj Mitrovici poslanik Samoporedeljenja Redžep Seljimi rekao je da je srušen jedan, a da se gradi drugi zid i da su cilj i funkcija ostali isti, a to je uspostavljanje barikade za slobodno kretanje.

Sednica kosovskog parlamenta počela je bez obezbeđenog prevoda na srpski jezik, jer kako je rečeno u sali nisu prisutni srpski poslanici i da je ta odluka doneta uz dogovor sa poslanicima Srpske liste. Prevod je nakon insistiranja novinara srpskih redakcija, ipak, posle dva sata od početka sednice obezbeđen.

XS
SM
MD
LG