Linkovi

Kosovo: Usvojen Zakon o izborima; srpski poslanici bojkotuju


Tokom glasanja za Nacrt zakona o opštim izborima u skupštini Kosova bilo je 64 od 120 poslanika, a za zakon je glasalo 44 poslanika. Uzdržano ih je bilo 18, dok su dva bila protiv.

Skupština Kosova usvojila je u prvom čitanju nacrt zakona o opštim izborima. Srpski poslanici su zbog toga počeli bojkot kosovskog parlamenta, a opštine sa srpskom većinom prekinule rad na pola sata.

Posle usvajanja zakona u prvom čitanju svi poslanici mogu da ulažu amandmane na usvojeni nacrt, a zatim će se ponovo glasati.

Sednici nisu prisustvovali srpski poslanici u Skupštini Kosova, a radnici i rukovodstva većinski srpskih opština na Kosovu obustavili su danas rad na pola sata u znak protesta zbog usvajanja nacrta zakona o opštim izborima.

“Ovde smo da odbranimo pravo glasa svih raseljenih naših sugrađana, ovde smo da odbranimo i da kažemo da se ne slažemo i da ne možemo da imamo kontrolu nad izbornim procesom. Ovde smo da odbranimo svako rezervisano mesto, svakako da će izlaznost na parlamentarnim izborima, ako budemo izlazili na tim izborima, biti mnogo veća”, rekao je predsednik Skupštine opštine Gračanica Vladeta Kostić.

Ragujući na usvajanje nacrta zakona o opštim izborima, zamenik premijera Kosova Slobodan Petrović izjavio je za Glas Amerike da je razočaran postupcima pre svega opozicionih poslanika, jer su kako kaže, srpski poslanici pre skoro dve godine kad se glasalo o zakonima koji su bili neophodni za ukidanje nadgledane nezavisnosti, dobili obećanje da se ovakav zakon neće usvojiti.

“Koristim ovu priliku da apelujem na naše partnere iz međunarodne zajdenice pre svega na predstavnike zemalja KVINTE koji su bili svedoci obećanja koje smo dobili septembra 2012 godine, da sada intervenišu, odnosno podsete pojedine poslanike u parlamentu pre svega one iz opozicije na dato obećanje”, kazao je Petrović.

Nacrt novog zakona danas je u Gračanici, gde je posetio predškolsku ustanovu Đurđevak, komentarisao i ministar bez portfelja zadužen za Kosovo Aleksandar Vulin, koji je rekao da to predstavlja kršenje Briselskog sporazuma.

“Ako hoćete Srbe na Kosovu i Metohiji, ako hoćete da ovde žive, ako hoćete da odlučuju o svojoj sudbini omogućite im da to i rade, omogućite im da glasaju, omogućite im da imaju prava kakva treba i kakva zaslužuju da imaju, omogućite im da budu deo Kosova i Metohije. Ako to ne želite, onda menjate zakon, onda učinite to da nema mesta za Srbe na Kosovu I Metohiji, onda legalizujte rezultate etničkog čišćenja”, rekao je Vulin.

Srbi se protive nacrtu novog izbornog zakona jer on predvidja ukidanje rezervisanih poslaničkih mesta za manjinske zajednice i oduzima pravo glasa svima koji nemaju kosovska dokumenta.
XS
SM
MD
LG