Linkovi

Barozo: Podrška EU integraciji Kosova


Barozo: Podrška EU integraciji Kosova
Barozo: Podrška EU integraciji Kosova

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo poručio je danas vlastima u Prištini da aktivnije rade na vladavini zakona i bore se protiv korupcije i organizovanog kriminala. Barozo je sa svojim saradnicima i premijerom Hašimom Tačijem posetio i Gračanicu gde je položio kamen temeljac za izgradnju nove opštinske zgrade.

Predsednik Evropske komisije rekao je na konferenciji za novinare da je svrha njegove posete Prištini da potvrdi jaku posvećenost evropskoj perspektivi Kosova. On je nakon sastanka sa predsednicom i premijerom Kosova Atifetom Jahjagom i Hašimom Tačijem kazao da je predstavnike kosovskih institucija pozvao da u dobrom duhu nastave dijalog sa Beogradom.

Pozivam Kosovo da nastavi da se angažuje konstruktivno u dijalogu sa Beogradom. Bilo je i drugih konstruktivnih sastanaka ove nedelje i krajnje je vreme da političari sa obe strane zajedno i rade i pronađu rešenje za mnoga praktično teška pitanja sa kojima se suočavaju i Kosovo i Srbi u svakodnevom životu“, rekao je Barozo.

Barozo je naglasio da je sa predstavnicima Kosovskih institucija imao korisne satanke na kojima je potvrdio snažnu posvećenost Kosovu i njegovoj evropskoj perspektivi, ali je i naglasio da Kosovo treba da radi na jačanju vladavine zakona, javne administacije i ekonomskog razvoja.

Komisija će nastaviti da pomaže Kosovu na putu u Evropi obezbedili smo značajnu finansijsku pomoć i dajemo dobre savete tokom deset godina i stalno vas podržavamo. Danas Kosovo prima najveću pomoć po glavi stanovnika od svih zemalja u svetu, dakle to je jasan i vrlo konkretan znak našeg stalnog angažovanja“, kazao je Barozo.

Nakon posete Prištini predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo je u pratnji svojih saradnika i premijera Hašima Tačija posetio i Gračanicu, gde je položio kamen temeljac za novu zgradu opštine. U obraćanju novinarima Barozo je pohvalio napredak u Gračanici i uopšte na Kosovu.

Mislim da je važno da pokažemo duh pomirenja, da pokažemo konkretan napredak u odnosima zajednica na Kosovu. Na sastanku sa premijerom naglasio sam koliko je važna evropska perspektiva ove zemlje i ovog regiona posebno u postizanju napretka i odnosima poverenja izmedju različitih zajednica”, rekao je predsednik Evropske komisije.

Premijer Kosova Hašim Tači rekao je da postavljanje kamena temeljca za novu zgradu Opštine Gračanica pokazuje zapravo koliko je Kosovo napredovalo.

Ovo je objekat zajedničkog života, objekat investicija Vlade Kosova i mi danas realizujemo ono što je samo pre dve godine možda bilo nezamislivo. Ovo je rezultat saradnje svih građana Kosova, kosovske politike, novog Kosova, Evropskog Kosova“, kazao je Tači.

Gradonačelnik Gračanice Bojan Stojanović rekao je da je za Gračanicu danas veliki dan.

Ovo je pokazatelj da Evropa misli o nama. Evropa je danas u Gračanici i traži da mi otvorimo svoja srca i svoje živote za evropske vrednosti i naravno da nam je jasan signal da je Evropa otvorena za nas”, kazao je Stojanović

Predsednik Evropske komisije je u pratnji Štefana Filea, Evropskog komesara za proširenje, Stefana Sanina, zamenika generalnog direktora za proširenje i Miroslava Lajčaka, generalnog direktora za Evropu i Aziju i zamenika premijer Kosova Slobodana Petrovića obišao i manastir Gračanicu.

XS
SM
MD
LG