Linkovi

Princ Filip i princeza Danica otvorili Vidovdanske svečanosti i Likovnu koloniju u Gračanici


Izložba slika Milana Cileta Marinkovića u okviru Vidovdanskih svečanosti u Gračanici
Izložba slika Milana Cileta Marinkovića u okviru Vidovdanskih svečanosti u Gračanici

Izložbom slika Milana Cileta Marinkovića u Domu kulture u Gračanici otvorene su “Vidovdanske svečanosti” i u okviru njih “Likovna kolonija 2022”. Ove godine “Vidovdanske svečanosti” - 32. po redu - otvorio je princ Filip Karađorđević.

„Za mene, kao i za svakog Srbina, Vidovdan ima poseban značaj, zato smo upravo na Vidovdan 2020. godine odlučili da se iz Londona preselimo u Srbiju i ovde nastavimo svoj život.

Princ Filip i princeza Danica na početku Vidovdanskih svečanosti u Gračanici
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00

Vidovdanske svečanosti su prilika i povod da iz Gračanice pošaljem poruku mira, razumevanja i solidarnosti među narodima koji žive na ovim prostorima“, rekao je princ Filip Karađorđević.

Slikar Milan Cile Marinković dobitnik je prestižne likovne nagrade “Longin”. Nagradu je primila njegova ćerka princeza Danica Karađorđević, koja je i otvorila ovogodišnju Likovnu koloniju.

Princeza Danica Karađorđević prima nagradu Longin u ime svog oca Milana Cileta Marinkovića na otvaranju Likovne kolonije u Gračanici
Princeza Danica Karađorđević prima nagradu Longin u ime svog oca Milana Cileta Marinkovića na otvaranju Likovne kolonije u Gračanici

„Ciletu je uvek bila želja da bude ovde. Njegovim delima je prisutan i šalje poruku nade, jedan obojeni svet kojem se svi nadamo”, rekla je princeza Danica Karađorđević.

O značaju Vidovdanskih svečanosti govorio je i direktor Doma kulture u Gračanici Živojin Rakočević.

"Ovo su važne godine. Sedam vekova manastira Gračanica, 150 godina Prizrenske Bogoslovije, tako da su i ovi događaji koji su pomenuti, njih 30, jedan mali doprinosi svemu tome. I ova izložba Cileta Marinkovića je zapravo jedan prinos kontinuitetu naše kulture i duhovnosti na Kosovu i Metohiji", rekao je Rakočević.

Pored velikog broja meštana i ljubitelja umetnosti, svečanom otvaranju “Vidovdanskih svečanosti” i “Likovne kolonije” prisustvovali su i vladika raško-prizrenski Teodosije, profesori Prizrenske Bogoslovije i lokalni zvaničnici.

"Ovo je najdinamičniji period u godini u Gračanici što se tiče kulturnih dešavanja. Ovo je posebno važan datum za nas. Tim iz Doma kulture je odlično odradio kao i svake godine, a ove godine posebno doprinosi poseta princa Filipa Karađorđevića koji je značajno doprineo ovoj svečanosti", rekla je gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić.

Na ovogodišnjoj Likovnoj koloniji 24. po redu, učestvuju istaknuti slikari iz Srbije i inostranstva, čiji će radovi, nastali za vreme rada kolonije, krajem juna biti izloženi u Domu kulture u Gračanici.

Vidovdanske svečanosti tradicionalno počinju 1. juna, a završavaju se na Vidovdan 28. juna. U ovom periodu u Gračanici i ostalim srpskim sredinama organizuju se brojni kulturni događaji.

XS
SM
MD
LG