Linkovi

Na Kosovu počelo "16 dana aktivizma" protiv nasilja nad ženama


Plakat "Okončajmo nasilje nad ženama", UN Women Kosovo, 25. novembar 2021.
Plakat "Okončajmo nasilje nad ženama", UN Women Kosovo, 25. novembar 2021.

Povodom međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama na Kosovu je u četvrtak počela kampanja “16 dana aktivizma”, koja ima za cilj podizanje svesti o sprečavanju i zaustavljanju rodno zasnovanog nasilja nad ženama i devojkama. Premijer Kosova Aljbin Kurti poručio je – nulta tolerancija za nasilje nad ženama.

Kampanja “16 dana aktivizma” usmerena protiv nasilja nad ženama i devojkama u Prištini je počela okruglim stolom čiji je domaćin bio Kurti. On je u razgovoru sa predstavnicima domaćih i međunarodnih organizacija i institucija koje se bave pravima i položajem žena rekao da je Kosovo značajno unapredilo pravni okvir koji se odnosi na zaštitu žena.

"Napredovali smo u definisanju nasilja kao krivičnog dela u Krivičnom zakoniku. Nulta tolerancija za nasilje nad ženama i devojčicama. Ovo zahteva hitnu akciju kako bi se eliminisalo nasilje nad ženama. Povećaćemo kapacitete bezbednosnih institucija da se pravovremeno bave slučajevima. Obavezno je da i muškarci dignu glas protiv nasilja nad ženama. Programi ekonomskog osnaživanja su potrebni da bi se preživelo nasilje u porodici. Nastavićemo da se borimo protiv nasilja svakog dana", naveo je Kurti.

Direktorka UN-ove organizacije za rodnu ravnopravnost (UN Women) na Kosovu Vljora Tuzi Nuši kazala je da je u poslednjem periodu na Kosovu povećano nasilje nad ženama.

"Broj je sada posle Kovida 19 na Kosovu veći. Prema statitstičkim podacima Policije Kosova vidi se da je broj povećan za 11 odsto. Takođe globalni izveštaj koji je objavljen juče pokazuje da 45 odsto žena prolazi kroz neki vid nasilja ili poznaje barem jednu ženu koja prolazi nasilje. To je alarm. Zato kampanja kaže - Okončajte nasilje nad ženama sada", rekla je za Glas Amerike Vljora Tuzi Nuši.

Od srpskih predstavnica civilnog društva okruglom stolu je prisustvovala Nevenka Rikalo, predsednica Udruženja žena "Ruka ruci" i sigurne kuće "Ženski inkluzivni centar" u Novom Brdu.

"Vidimo da su i institucije obratile pažnju, ne samo na svoj rad već i na rad nevladinog sektora, ali i na sam život ljudi iz zajednica", kazala je Nevenka Rikalo.

Rikalo je za Glas Amerike rekla da je tokom ove godine i u srpskim sredinama došlo do porasta nasilja nad ženama.

"U 2021. godini od januara meseca do oktobra imali smo 27 žrtava. Mogu da kažem da su žrtve iz različitih opština jer 'Ženski inkluzivni centar' prima žrtve iz nevećinskih zajednica,a to su opštine Klokot, Parteš, Ranilug, Gračanica, Novo Brdo i Kamenica", navela je Rikalo.

"16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" je globalna, svetska kampanja koju obeležava 1,700 organizacija u preko 100 država sveta. Kampanja počinje 25. novembra na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i završava se 10. Decembra naMeđunarodni dan ljudskih prava.

XS
SM
MD
LG