Linkovi

Mariji Novaković vraćen stan u Prištini


Marija Novaković (ispred) i njena majka Slavica Filipović (Foto: VOA)
Marija Novaković (ispred) i njena majka Slavica Filipović (Foto: VOA)

Posle više od dve decenije Mariji Novaković danas je vraćen stan u Prištini, koji je od 1999. godine bio uzurpiran. Ključeve stana preuzela je od Agencije za upoređivanje i verifikaciju imovine.

Sedam meseci posle podnošenja zahteva da se vrati u Prištinu i brojnih proceduralnih prepreka, Marija Novaković je preuzela ključeve svog stana. Primopredaja ključeva obavljena je u Agenciji za verifikaciju i upoređivanje imovine, a Marija je u pratnji brojnih novinarskih ekipa zatim obišla svoj stan u naselju Ulpijana, gde je živela do 1999. godine. Međutim, u Marijinom vlasništvu je i pomoćna prostorija od 16 metara kvadratnih, za koju danas nije dobila ključeve.

“Moj život je ovde, rođena sam u ovom stanu, udala se, rodila starijeg sina, ali evo sad imamo problem, ja jesam ušla u stan, ali onih 16 kvadrata koji su moji i za koje imam papire to mi nije oslobođeno”, kazala je Marija Novaković.

Marija Novaković preuzela ključeve stana u Prištini
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:59 0:00

Predsednica Udruženja poslovnih žena Avenija u Lapljem selu Gordana Đorić, koja je od samog početka pomagala Mariji da odbrani svoje stanarsko pravo, kaže da neće odustati od zahteva da se Mariji vrati kompletna imovina koja joj je uzurpirana.

“Ukupna površina stana je 58 kvadrata sa tim prostorijama, koje nisu vraćene. Kad sam ih pitala u Agenciji jel ste i to oslobodili, oni nisu odgovorili jasno. Kažu - mi smo uradili kako treba, šta treba. Dogovor je sada bio kada dođemo na lice mesta da vidimo, ako to nisu uradili onda mi moramo opet da se vratimo u Agenciju. Nažalost, danas rade do 16 sati. Već gubimo jedan dan od 72 sata koliko su nam dali rok i rekli da možemo da se javimo Agenciji. Ujutru idemo tamo odmah da napišemo zahtev i da istaknemo da su oni delimično izvršili definitivnu odluku Habitata i da oni imaju obavezu da izvrše i oslobode i ovih 16 kvadrata koja su u sklopu ovog stana”, navela je Gordana Đorić.

U Prištinu je danas došla i Marijina majka Slavica Filipović, na čije ime se i vodi stan. Kaže da nije verovala da će dočekati ovaj dan.

"Jednostavno sam bez reči, ali sam svakako zahvalna. Nisam očekivala da će to tako da bude propraćeno. Zahvaljujem se svima što su došli. Milo mi je što je moja Maja jedan korak napred već ostvarila, a nadam se da će i dalje. Da ovde sebi obezbedi život i naravno posao, da bi mogla da živi“, rekla je Slavica Filipović.

Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Goran Rakić obećao je pre dva dana da će pomoći Mariji u opremanju stana, posle čega će se ona i useliti.

“Nadam se da ću da vidim stari komšiluk iz prvog, drugog i trećeg ulaza. Ja bih volela da popijemo čaj kao nekada što je bilo i oni kod nas i mi kod njih, i za dobro i za loše. Moja vrata su za svakog dobrog čoveka bilo koje nacije uvek otvorena i uvek će biti“, navodi Marija Novaković.

Nedžmedin Šalja, koji živi u istoj zgradi kaže da je Marija dobrodošla u Prištinu.

"Kosovo je slobodna država i ljudi mogu živeti na Kosovu slobodno. Što se komšija tiče ona je slobodna i slobodno se može osećati u svom stanu“, rekao je Šalja.

Marija Novaković podnela je pre nekoliko meseci i zahtev da se vrati na svoje radno mesto u predškolsku ustanovu “Đurđevak” u Gračanici. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković najavio je pre desetak dana da bi Novakovićeva od marta meseca trebalo da bude radno angažovana i da su procedure oko njenog vraćanja na posao u toku.

XS
SM
MD
LG