Linkovi

Mariji Novaković biće vraćen stan u Prištini


Marija Novaković, raseljena iz Prištine (Foto: VOA)
Marija Novaković, raseljena iz Prištine (Foto: VOA)

Šest dana nakon objavljene priče Glasa Amerike o Mariji Novaković njenim zahtevima da se vrati u Prištinu i da joj se oslobodi uzurpirani stan, Agencija za upoređivanje i verifikaciju imovine, obavestila je Marijinu zastupnicu Gordanu Đorić da može da preuzme ključeve stana, koji joj nije bio na raspolaganju od 1999. godine.

Marija Novaković je Glasu Amerike rekla da je Agencija obavestila da joj je stan oslobođen i da ključeve može da preuzme u utorak 15. februara.

S obzirom na to da smo moja majka i ja ovlašćenje za preuzimanje ključeva ranije dali Gordani Đorić predsednici Udruženja Avenija koja nam sve vreme pomaže u vezi sa oslobađanjem stana, ključeve u naše ime treba da preuzme ona. Međutim, Gordana je trenutno u izolaciji zbog koronavirusa, tako da smo se sa predstavnicima Agencije dogovorili da primopredaju ključeva izvršimo za desetak dana”, kaže Novaković.

Zahtev za povratak u Prištinu jula 2021. podnela je Kancelariji za zajednice i povratak Opštine Priština, a dva meseca kasnije obratila se i Agenciji za upoređivanje i verifikaciju imovine, sa zahtevom da se stan, koji je na ime njene majke Slavice Filipović - Jeremić - oslobodi.

Iz Kancelarije za povratak nisam dobila nikakav odgovor, međutim sada je najvažnije da mi je stan oslobođen. Ne znam u kakvom je stanju stan, ali se nadam i očekujem da će mi i Opština Priština i Ministarstvo za zajednice i povratak pomoći u adaptaciji ako bude bilo potrebe. Srećna sam što ću posle više od 20 godina moći da se vratim u svoj grad i svoj dom”, rekla je za Glas Amerike Marija Novaković.

Direktor Agencije za verifikaciju i upoređivanje imovine Naser Šalja odgovorio je u sredu 9. februara na pitanja koja je Agenciji u vezi sa ovim slučajem Glas Amerike uputio prvog februara.

Marija Novaković i prepreke na putu povratka na Kosovo
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:12 0:00

Agencija je u saradnji sa kosovskom policijom u postupku dogovora o postupku iseljenja i vraćanja navedene imovine u posed Slavici Filipović-Jeremić”, naveo je između ostalog Šalja u pisanom odgovoru Glasu Amerike.

XS
SM
MD
LG