Linkovi

Kon: Situacija krajnje nepovoljna, Srbija ne može izbeći rast broja obolelih


Arhiva - Epidemiolog Predrag Kon na konferenciji za štampu kriznog štaba za borbu protiv epidemije koronavirusa, u Beogradu, 3. aprila 2020.
Arhiva - Epidemiolog Predrag Kon na konferenciji za štampu kriznog štaba za borbu protiv epidemije koronavirusa, u Beogradu, 3. aprila 2020.

U Srbiji je za posednja 24 sata, do nedelje u 15 sati, umrlo dvoje inficiranih korona virusom, a među 3.325 testiranih uzoraka potvrđeno je još 214 novih slučajeva zaraze, što je peti put zaredom da je na dnevnom nivou više od 200 novozaraženih.

Prema najnovijim podacima koje su objavili Ministarstvo zdravstva i Institut "Batut", na bolničkom lečenju je 390 obiolelih, a na respiratorima su 24 pacijenta.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je u nedelju ujutro da zdravstveni sistem Srbije nije pred pucanjem, da sada sve funkcioniše, ali da se mora misliti i unapred i za godinu dana. On je naglasio da se ne može očekivati da se u celoj Evropi povećava broj zaraženih i misliti da će Srbiju to zaobići.

"Neće, jednostavno neće", naveo je Kon za TV Prva.

U Srbiji je situacija krajnje nesigurna i nepovoljna situacija, Beograd je u najozbiljnijem problemu, a jasno je da se širenje virusa može preduprediti samo sprečavanjem kontakata, kazao je on.

"Da li će to biti policijski čas, vanredno stanje, mora se sprečiti širenje", naveo je.

Istakao je da nošenje maski nije mera, nego za sada najbolji način da se smanji jačanje virusa korona i zaražavanje većeg broja ljudi.

Kon je rekao i da se, za sada, škole neće zatvarati, prenela je Beta.

U Hrvatskoj preko 800 novozaraženih

U protekla 24 sata u Hrvatskoj je registrovano 819 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a osam je osoba umrlo od posledica infekcije, saopštio je u nedelju ujutro Nacionalni štab civilne zaštite u Zagrebu.

U Hrvatskoj su trenutno aktivno 5.164 slučaja kovida 19, među kojima je 548 obolelih na bolničkom lečenju, a 32 pacijenata su na respiratorima.

U Hrvatskoj je do danas ukupno testirano 397.000 osoba, od toga 4.948 u poslednja 24 sata, a samoizolaciji je trenutno 21.148 osoba

U Bosni i Hercegovini novih 556 slučajeva

U Bosni i Hercegovini u poslednja 24 zabeleženo je novih 556 slučajeva zaraze korona virusom i prijavljena su tri smrtna slučaja.

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 946 uzoraka, od kojih je 379 pozitivno na SARS-CoV-2, prenele su Vijesti ba.

S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 626, i to 417 muškaraca i 209 žena

U Republici Srpskoj u poslednja 24 sata izvršеnо је tеstirаnjе 510 lаbоrаtоriјskih uzоrakа, а koronavirus pоtvrđеn је kоd 177 оsоba. Priјаvljеnа su tri smrtnа slučаја kоd kојih је pоtvrđеnо prisustvо nоvоg virusа kоrоnа.

Ukupаn brој hоspitаlizоvаnih u RS је 265.

Slovenija proglasila epidemiju

Vlada Slovenije donela je odluku da proglasi epidemiju virusa korona na teritoriji cele zemlje, koja važi od ponedeljka i trajaće 30 dana, javlja agencija Morel.

Odluka je usledila zbog naglog i brzog povećanja broja zaraženih, ali Vlada, posle elektronske sednice, nije saopštila koje sve mere ona podrazumeva.

Tri sata pre sednice Vlade, premijer Janez Janša, prilikom obraćanja javnosti, uopšte nije pomenuo da će biti proglašena epidemija.

U Sloveniji je stanje epidemije prvi put bilo proglašeno 13.marta i trajalo je 80 dana.

XS
SM
MD
LG