Linkovi

U Crnoj Gori devet preminulih, 181 novi slučaj infekcije


Od početka epidemije od koronavirusa u Crnoj Gori oboljelo 14.050 osoba (Foto: Reuters/NIH Handout) via REUTERS)
Od početka epidemije od koronavirusa u Crnoj Gori oboljelo 14.050 osoba (Foto: Reuters/NIH Handout) via REUTERS)

Devet osoba je preminulo od posljedica koronavirusa u posljednja 24 sata u Crnoj Gori čime je broj žrtava porastao na 211, dok je istovremeno registrovan 181 novi slučaj infekcije, saopštili su epidemiolozi.

“Za nama je, vezano za broj preminulih osoba, najcrnji dan. Ukupno smo u posljednja 24 časa registrovali devet smrtnih ishoda kod Kovid pozitivnih osoba”, rekao je pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Crne Gore, Senad Begić, na konferenciji za novinare u Podgorici.

Begić je dodao da su četiri preminule osobe iz Bijelog Polja, i po jedna osoba iz Podgorice, Herceg Novog, Žabljaka, Pljevalja i Nikšića, te da je najmlađi od danas preminulih pacijenata bio 1970. godište.

Prema njegovim riječima, IJZ je u posljednja 24 časa ukupno obradio 534 uzorka, a laboratorije koje se bave PCR analizom registrovan 181 novooboljeli pacijent, od kojih 75 iz Podgorice, 46 iz Nikšića, iz Ulcinja 19, Rožaja dvanaest, Cetinja jedanaest, Pljevalja osam, Bara i Tivta po tri, Kotora dva, te iz Berana i Budve po jedan slučaj.

“Nažalost, ako ovakav se trend obolijevanja nastavi, plašim se da… možemo računati na zatvaranje ugostiteljskih objekata u Podgorici i zabranu kretanja od 22 časa", saopštio je Begić, “Imamo dovoljno vremena da se potrudimo da Podgoricu ne zatvorimo”, rekao je on.

On je rekao da nikad nije kasno za strogo poštovanje preporuka, upućujući poziv “svim vjerujućim pripadnicima pravoslavnih naroda u Crnoj Gori da slavljenjem krsnih slava obave u najužem krugu porodice”.

"Veoma sam zabrinut, vezano za smrtnost... nažalost, najnovija naučna istraživanja pokazuju da će u narednom periodu doći do povećanja smrtnosti", rekao je Begić, navodeći da "su različite naučne pretpostavke u pozadini ovih predviđanja", te da postoji "solidna količina naučnih dokaza koji povezuju nešto nižu smrtnost tokom ljetnjih i proljećnih mjeseci upravo sa osunčanošću, odnosno vitaminom D", podvukao je Begič

Ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva u zemlji je 3.919, a u posljednja 24 časa prijavljen je oporavak kod 300 pacijenata, rekao je Begić, navodeći da je od početka epidemije od koronavirusa u Crnoj Gori oboljelo 14.050 osoba.

XS
SM
MD
LG