Linkovi

U skladu sa očekivanim, rast broj obolelih - 245, preminula jedna osoba


Arhiva, ilustracija - Prazan bolnički krevet tokom planetarne borbe protiv pandemije koronavirusa.
Arhiva, ilustracija - Prazan bolnički krevet tokom planetarne borbe protiv pandemije koronavirusa.

U poslednja 24 sata, do srede do 15 sati, u Srbiji je potvrđeno 245 novoobolelih od koronavirusa od 6.428 testiranih, a jedna osoba je preminula, saopštio je danas Krizni štab.

U bolnici se nalazi 351 pacijent, a 22 su na respiratorima. Do sada je evidentiran 35.251 slučaj zaraze koronom, umrlo je 768 osoba, procenat smrtnosti je 21,18 odsto, a ukupno su urađena 1.213.404 testa.

Kon najavio porast broja obolelih, mere bi trebalo da uspore i širenje gripa

Član Kriznog štaba epidemilog Predrag Kon izjavio je da će se porast broja obolelih u Beogradu videti tokom ove nedelje i da misli da će ukupan broj zaraženih u celoj Srbiji sigurno biti trocifren.

"Mislim da će biti oko 200 inficiranih dnevno, možda nekim danima i pređe broj. Pratićemo situaciju i gledaćemo da virus što je moguće više usporimo", rekao je Kon za Politiku od srede.

Kon je ocenio da je jedan deo građana - između 15 i 20 odsto - već preležao koronu i da određeni imunitet već postoji, ali da bi proceat trebalo izmeriti.

"Zahvaljujući tome situacija je povoljnija nego onda kada je sve počelo. Imamo sada i mnogo više svesti među ljudima, pa se prenošenje virusa usporava, ali je to, ipak, nedovoljno da se zaustavi porast obolelih. Problem je što imamo dosta kršenja mera", rekao je Kon.

U drugoj nedelji oktobra beleži se više nego upola manje obolelih od akutnih respiratornih infekcija u odnosu isti period prošle godine, rekao je Kon.

"Tada smo imali više od 15.300 obolelih, a sada 7.032. Siguran sam da će mere dovesti i do usporavanja gripa kada se bude pojavio", naveo je Kon.

XS
SM
MD
LG