Linkovi

Kovid 19 se na čvrstim podlogama može zadržati do 28 dana


Stručnjaci su otkrili da virus opstaje na glatkim površinama pri temperaturi od 20 stepeni Celzijusa (Foto: NIAID/National Institutes of Health via AP)
Stručnjaci su otkrili da virus opstaje na glatkim površinama pri temperaturi od 20 stepeni Celzijusa (Foto: NIAID/National Institutes of Health via AP)

Australijski naučnici otkrili su da se koronavirus koji uzrokuje Kovid 19 može zadržati na čvrstim površinama i do 28 dana.

U studiji objavljenoj u ponedeljak u časopisu Žurnal o virusima (Virology Journal), istraživači australijske Nacionalne naučne agencije (Commonvealth Scientific and Industrial Research Organisation) otkrili su da je virus SARS-COV-2, kako je ukazano, izuzetno izdržljiv, i preživljava na glatkim površinama pri temperaturi od 20 stepeni Celzijusa.

Virus gripa pri istim okolnostima opstaje 17 dana, ukazuju stručnjaci, koji su još utvrdili su da je virus SARS-COV-2 prestao da bude zarazan nakon što je oko 24 sata bio izložen temperature od 40 stepeni Celzijusa.

Takođe, stručnjaci su otkrili da koronavirus može opstati na papirnom novcu staklu i čeliku.

Više od 37,5 miliona ljudi u svetu je obolelo od koronavirusa – pokazuju najnoviji podaci vašingtonskog Univerziteta Džons Hopkins. Do sada je od posledica te bolesti preminulo više od million ljudi.

Indija je zvanično premašila sedam miliona ukupno obolelih od Kovida 19, odmah iza Sjedinjenih Država sa oko 7,7 miliona potvrđenih slučajeva. Sledi Brazil sa više od pet miliona potvrđenih slučajeva.

XS
SM
MD
LG