Linkovi

Još 227 novozaraženih, epidemiolozi poručuju da "maska spasava život"


Članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević, foto FONET

U Srbiji je u protekla 24 sata registrovano još 227 obolelih od koronavirusa. Umrle su još dve osobe, pa je ukupan broj smrtnih slučajeva porastao na 774, pokazuju zvanični podaci.

Na bolničkom lečenju je sve veći broj pacijenata, trenutno 372, a na respiratorima ih je 22.

Članica Kriznog štaba i zamenica dirketorke Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević ocenila je da je "iskustvo pokazalo da nošenje maske spasava život" i da se nošenje maski preporučuje na otvorenom prostoru tamo gde postoji veći rizik od kontakta sa drugim ljudima.

Kisić Tepavčević je za RTS iznela podatak da je SZO objavila procenu da na području Evrope oko 60 odsto stanovnika poštuje meru nošenja maski, a da bi se sačuvali životi 300 hiljada ljudi kada bi taj procenat bio 95 odsto.

Ona je rekla da su najmasovnija mesta zaražavanja radni kolektivi i različite vrste okupljanja, a da je 80 odsto zaraženih starosti do 60 godina. U petak je 40 odsto novozaraženih bilo iz Beograda.

Krizni štab je na sednici u petak, kao novu meru, uveo i zabranu lokalnim samoupravama da izdaju dozvole za okupljanja na kojima je više od 30 ljudi.

O situaicji u školama, Kisić Tepavčević je rekla da je zaražavanje učenika sporadično i uglavnom van škole, te da su svi zaraženi učenici imali blaže simptome.

S obzirom na pogoršanje epomideološke situacije u regionu, ona je rekla da je uvođenje negativnog PCR testa za sve građane koji ulaze u Srbiju mera koja se stalno razmatra, ali da građani koji su došli iz inostranstva čine manje od pet odsto od ukupnog broja zaraženih.

Rekord u BiH, više od 1000 novozaraženih u Hrvatskoj

U BiH je registrovan rekordan broj novozaraženih - 711, a preminula je jedna osoba, prenosi Fonet.

U Republici Srpskoj je registrovano 226 novih slučajeva, skoro polovina iz Banjaluke.

U poslednja 24 sata u Hrvatskoj je zabeleženo 1.096 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a preminulo je 10 osoba, saopštio je Nacionalni štab za civilnu zaštitu.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj je 4.844, a u bolnici je 530 pacijenata od kojih 28 respiratoru, prenosi Fonet.


XS
SM
MD
LG