Linkovi

Amerika daje pola miliona vakcina vojsci Južne Koreje


Predsednik Južne Koreje Mun Džae In i predsednik SAD Džo Bajden na konferenciji za novinare u Beloj kući
Predsednik Južne Koreje Mun Džae In i predsednik SAD Džo Bajden na konferenciji za novinare u Beloj kući

Predsednik SAD Džo Bajden i južnokorejski predsednik Mun Džae In najavili su, posle sastanka u Beloj kući, da će unaprediti saradnju u proizvodnji vakcina i doprineti globalnim zalihama.

"Ojačaćemo spremnost da se borimo sa pandemijom i drugim biološkim pretnjama", rekao je Bajden na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Munom.

Južna Koreja je vakcinisala samo 3 odsto od 54 miliona stanovnika, ali ima cilj da do novembra dostigne kolektivni imunitet. U skladu sa dogovorom, SAD će pomoći Seulu da postigne taj cilj i dati 550.000 vakcina južnokorejskim vojnicima koji u tom regionu rade sa američkom vojskom.

Dvojica lidera su razgovarala i o klimatskim promenama i regionalnoj sigrnosti, krizi u Mjanmaru, tenzijama u Tajvanskom moreuzu i saradnji u oblasti visokih tehnologija.

Bajden je zahvalio južnokorejskim kompanijama, uključujući Samsung, Hjundai, LG i SK koje su najavile ulaganja u SAD vredna 25 milijardi dolara.

"Atmosfera između dve zemlje je veoma dobfa i žele da pokažu koliko je snažno njihovo partnerstvo", kaže Su Mi Teri, saradnica Centra za međunarodne i strateške studije.

Mun je drugi svetskli lider koga je ugostio Bajden otkako je došao na vlast, posle posete japanskog premijera Jošihide Suge. Ove posete treba da naglase važnost veza Vašingtona sa Azijom kako bi se uspostavila protivteža kineskom uticaju.

"Južna Koreja je veoma ambivalenta u odgovoru na rivalstvo SAD i Kine", kaže Skot Snajder iz Saveta za međunarodne odnose. Objašnjava i da je Bajdenova administracija promenila fokus angažmana u regionu na vakcine i klimatske promene, za razliku od Trampove otvoreno antikineske politike.

Severna Koreja

Dvojica predsednika ponovila su od ranije poznate stavove o nuklearnom arsenalu Severne Koreje.

"Obojica smo veoma zabrinuti zbog te situacije", kazao je Bajden.

Američki predsednik je dodao da je imenovao Sung Kima, karijernog diplomatu, da bude specijalni izaslanik za Severenu Koreju. Administracija i dalje pokušava da uspostavi neki diplomatski kontakt.

"Naše dve zemlje žele da se angažuju diplomatski sa Severnom Korejom i preduzmu praktične poteze u smanjenju tenzija i napredovanju ka cilju - denuklearizaciji Korejskog poluostrva", rekao je Bajden.

Mun je naglasio da su obe zemlje saglasne oko roka za denuklearizaciju.

"Princip pregovora sa Severnom Korejom je već utvrdila američka vlada: vrlo precizno, praktično, posetpeno i fleksibilno. To je zajednički pristup koji imamo sa SAD".

Mun ima cilj da sklopi sporazum o primirju sa Severnom Korejom pre isteka mandata sledeće godine. Ali, analitičari sumnjaju u to.

"Ne postoji momentum sa Severnom Korejom, ne može se očekivati napredak", kaže Teri.

Nuklearni arsenal Pjongjanga se razvijao u protekle četiri godine, uprkos ličnom odnosu koji je bivši predsednik Donald Tramp uspostavio sa Kim Džong Unom.

"Trenuntno smo u blokadi kada je reč o Severnoj Koreji, i verovatno je da će nastaviti sa provokacijama u dogledno vreme", smatra Teri.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki je, govoreći ranije o Bajdenovoj strategij, rekla da je između Tramovih velikih ciljeva i Obaminog "strateškog strpljenja".

"Administracija želi da ostavi što više prostora. Da istovremeno ostavi otvorena vrata dijalogu, ali i da ne bude ponižena ako Severna Koreja nastavi sa provokacijama", kaže Snajder.

XS
SM
MD
LG