Linkovi

Vhovni sud SAD razmatrao obaveznu vakcinaciju protiv Kovida 19


Arhiva - Zgrada Vrhovnog suda SAD, u Vašingtonu, 30. novembra 2021.
Arhiva - Zgrada Vrhovnog suda SAD, u Vašingtonu, 30. novembra 2021.

Vrhovni sud Sjedinjenih Država saslušao je u petak argumente protiv dve politike administracije predsednika Džoa Bajdena o vakcinama protiv Kovida 19 koje su izdale vladine agencije za borbu protiv smrtonosnog koronavirusa.

Konzervativne sudije, koje su u većini, su tokom pretresa dovodile u pitanje legalnost Bajdenove odluke o obaveznoj vakcinaciji u velikim kompanijama.

Međutim, u odvojenom slučaju, sudije su nagovestile da su spremne da dozvole da na snazi ostane uredba o obaveznoj imunizaciji zdravstvenih radnika.

Politike su "kritične za odgovor naše nacije na COVID-19", rekla je prethodno sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki u saopštenju.

Obaveznu vakcinaciju, koja se razmatra, uveli su Uprava za bezbednost i zdravlje na radu (OCHA) i Centri za medicinsku zaštitu i službu medicinske nege (CMS).

Politika OSHA zahteva od poslodavaca sa 100 ili više zaposlenih da obezbede da su njihovi radnici u potpunosti vakcinisani ili testirani jednom nedeljno.

Obaveza vakcinisanja CMS-a za radnike u zdravstvenim ustanovama koje prihvataju federalna sredstva za medicinsku zaštitu i medicinsku pomoć, zahteva da radnici budu u potpunosti vakcinisani, uz izuzetke, uključujući i za iskrena religijska uverenja.

Države koje predvode republikanci i savez poslovnih i verskih grupa osporavaju široki zahvat politike i efekte koje obaveza ima na kompanije i radnike.

Takvu politiku su, međutim, podržale Američko medicinsko udruženje i Američko udruženje za javno zdravlje i određeni broj bivših federalnih zdravstvenih zvaničnika.

Očekuje se da najviši sud u zemlji brzo presudi u oba slučaja, u trenutku kada u zemlji broj hospitalizacija dostiže rekordan nivo, uključujući i među decom mlađom od 5 godina, dok je brzo širenje omikrona dovelo do ogromnog rasta zaraženih.

Kovid 19 zarazio je milione ljudi u SAD i ubio više od 800.000.

XS
SM
MD
LG