Linkovi

Francuski naučnici otkrili novi soj koronavirusa


Medicinska sestra brine o pacijentu obolelom od kovida 19 prikačenom na respirator u intenzivnoj nezi u bolnici u Marseju, 31. decembra 2021. (Foto: AP/Daniel Cole
Medicinska sestra brine o pacijentu obolelom od kovida 19 prikačenom na respirator u intenzivnoj nezi u bolnici u Marseju, 31. decembra 2021. (Foto: AP/Daniel Cole

Dok svet nastavlja da se bori sa brzim širenjem omikron varijante koronavirusa i još uvek prisutnog delta soja, naučnici u Francuskoj tvrde da su otkrili novi oblik kovida, koji sadrži još više mutacija.

Stručnjaci na Institutu za mikrobiologiju zaraznih bolesti u Marseju (IHU Mediterranee Infection) navode da su u decembru, kod 12 pacijenata koji žive u blizini Marseja, otkrili novi soj koronavirusa, pri čemu je prvi pacijent bio pozitivan posle putovanja u centralnoafričku državu Kamerun.

Francuski naučnici kažu da su identifikovali 46 mutacija u ovoj novoj varijanti, nazvanoj B.1.640.2, i da bi je one mogle učiniti otpornijim na vakcine i više zaraznom od originalnog virusa.

Rezultati su objavljeni na naučnom portalu MedReksiv (MedRxiv), koji objavljuje studije koje nisu prošle stručnu recenziju ili objavljene u akademskom časopisu. Soj B.1.640.2 nije otkriven u drugim zemljama, niti ga je Svetska zdravstvena organizacija označila kao „zabrinjavajuću varijantu“.

Studija omikrona u Danskoj

U međuvremenu, novo istraživanje u Danskoj pokazalo je da omikron bolje izbegava imuni sistem čoveka, čak i kod onih koji su vakcinisani protiv kovida 19. U studiji, koja je obuhvatila 12 hiljada domaćinstava, istraživači sa Univerziteta Kopenhagena otklrili su da je - kod vakcinisanih Danaca - omikron između 2,7 i 3,7 puta više zarazan nego delta.

Istraživanjem, koje takođe nije prošlo stručnu recenziju, utvrđeno je i da je mnogo veća verovatnoća da nevakcinisane osobe prenesu koronavirus, nego oni koji su potpuno vakcinisani i dobili dodatnu dozu vakcine.

Kod omikrona, vakcine su bile oko 40 odsto efikasne u sprečavanju simptoma i 80 odsto u sprečavanju težeg oblika bolesti, dok su dodatne doze vakcine poboljšale efikasnost na 86 odsto kada je reč o sprečavanju simptoma i čak 98 odsto kada se radi o spečavanju težeg oblika bolesti.

Neke informecije iz ovog teksta preuzete su od Asošijeted presa, Rojtersa ili AFP-a.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG